- Tjänster och kontaktinformation
- Tjänster efter målgrupp
- Tjänster efter ämne
- Finansiering, understöd och ersättningar
- Tillstånd, anmälningar och utlåtanden
- Rådgivning och informationsservicen
- Ämnesordssökning av tjänsterna
- Behandlingstider
- Övervakning
- Prislista
Understöd för vattenvårds-, havsvårdsåtgärder och vattendragsåtgärder
Understöd kan beviljas för allmännyttiga projekt som bl.a. främjar en god status i vattendragen, tryggar vattennaturens mångfald eller minskar översvämningsriskerna.
Stödmottagaren ansvarar för genomförandet av projektet, användningen av understödet, skyldigheterna efter genomförandet samt att se till att nyttan av projektet bevaras. Grunderna för understödet beskrivs närmare i statsrådets förordning om understöd för projekt som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljö (714/2015).
Understöd för åtgärder inom vatten- och havsvård
Understöd för att genomföra vatten- och havsvårdsåtgärder är avsedda för projekt att förverkliga genomförande av vattenvård, att uppnå och upprätthålla en god status av vattnen. Projekt som enligt förvaltningsplanerna förbättrar vattnens status i vattendrag och avrinningsområden är primära. Understöd kan beviljas för projekt där målvattendrag har sämre än god status eller där bevarandet av statusen är utsatt för en risk.
Målet med en god status kan förutsätta att extern belastning minskas i sjö-, älv-, kust- eller småvattenobjekt samt återställande av vattendrag. Projektet kan omfatta vattenskyddslösningar både i vattendrag och i avrinningsområden. För att uppnå målen stöds även verksamheten och utvecklingen av nätverk som bildas av kommuner, företag, föreningar och andra lokala sammanslutningar.
Vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser
Understöd för vattendragsåtgärder är avsedda för projekt inom hållbar användning av vattenhushållning och vattennaturresurser. Det är till fördel att på förhand och före ansökan konsultera med NTM-centralen gällande projektet. Understöd kan beviljas för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar användning av och tillstånd i vattendrag och vattenmiljö samt vattenhushållningsberedskap, riskhantering, samt utvecklings- och investeringsprojekt för en hållbar användning av vattennaturresurserna.
Stöd kan beviljas för åtgärder som förbättrar användningen av och tillståndet i vattendrag och vattenmiljö för vattendragsåtgärder enligt planlagd hantering av översvämningsrisker, minskning av andra vattenekonomiska risker och olägenheter samt för främjande av mångsidig användning och skötsel av vattendrag.
Projekt för hållbart nyttjande av vattennaturresurser beviljas stöd som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dem.
Gör så här
Ansökningstiden för understöd är i regel årligen i oktober-november. Gör i första hand ansökan om bidrag i e-tjänsten (Ansökan om understöd för vattenvårds- och havsvårdsåtgärder samt vattendragsåtgärder och fiskeriekonomiska åtgärder).
Om det inte är möjligt att använda e-tjänsten, använd ansökningsblankett. Blanketten kan skrivas ut och fyllas i för hand eller sparas på din dator och fyllas i elektroniskt. Sänd blanketten till NTM-centralen i din region som bilaga till ärende- blanketten, per e-post eller post till NTM-centralens registratorskontor.
Till ansökan ska bifogas en noggrannare projektplan som innehåller en kostnadskalkyl, en finansieringsplan och en tidtabell för genomförandet samt en karta över målområdet. Till ansökan ska bifogas kopior av de tillstånd och samtycken som behövs för projektets genomförande samt en utredning över vilka tillstånd och samtycken som kommer att skaffas. Sammanslutningens signeringsrättigheter ska verifieras om sökanden inte använder den elektroniska tjänsten. Se närmare anvisningar i en separat ansökningsanvisning.
Intygande av rätt att uträtta ärenden
Var beredd på att intyga att du har rätt att ansöka om understöd i organisationens namn. Om du sköter ärenden elektroniskt i Regionförvaltningens e-tjänst rekommenderar vi att använda Suomi.fi-fullmakter. Genom att ansöka om Suomi.fi-fullmakter kan en organisation befullmäktiga personer att sköta ärenden med anknytning till ett visst fullmaktsärende åt organisationen. När en Suomi.fi-fullmakt har använts i ansökningsskedet för understödet kan organisationen också under ett pågående projekt ansöka om fullmakter för nya personer, exempelvis i samband med personbyten. Fullmaktsärendet som gäller detta understöd är ”Ansökan om miljörelaterade statsunderstöd”. Mer information om Suomi.fi-fullmakter finns i webbtjänsten Suomi.fi.
Om du i organisationens stadgar har getts namnteckningsrätt ensam kan du utan separat fullmakt göra en elektronisk ansökan för organisationens räkning.
Om du inte har namnteckningsrätt ensam och din organisation inte använder sig av Suomi.fi-fullmakter, eller om du ansöker om understöd med en utskrivbar blankett, ska du bifoga en fullmakt till ansökan. Av fullmakten ska framgå att du har getts rätt att agera för organisationens räkning i ärendet i fråga.
För vem och på vilka villkor
En generell förutsättning för understöd är att kostnaderna för projektet är skäliga i förhållande till de fördelar som uppnås. Understöd enligt prövning kan beviljas för kostnader gällande planering, genomförande och administration av projektet, avgifter för projektets tillstånd samt för kostnader gällande fullgörande av förordnings- och tillståndsförpliktelser.
Understödets storlek är i regel högst 50 % av de godtagbara totalkostnaderna. I kostnaderna kan inkluderas talkoarbete, vars värde anses vara 15 euro per timme och arbetstagare och 30 euro per timme per traktor eller arbetsmaskin. Understödet utbetalas i efterskott på basis av förverkligade kostnader.
För att beviljas understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett vattenområdes delägarlag, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag. Projektet kan beviljas finansiering för högst tre år per gång. Genom projekten eftersträvas långvariga effekter för vattnens status och därför prioriteras omfattande projekthelheter och samarbetsprojekt mellan olika aktörer.
En förutsättning för att understödet betalas ut är att stödmottagaren har de tillstånd och rättigheter som behövs enligt vattenlagen och annan lagstiftning för att genomföra projektet. Därtill ska stödmottagaren ha förbundit sig att på ett ändamålsenligt sätt sköta användningen och underhållet av konstruktionerna samt att uppfylla de övriga förpliktelser som följer efter att projektet slutförts.
Projekten ska vid behov konkurrensutsättas med iakttagande av lagen om offentlig upphandling och koncession. Ifall det stöd som beviljas stöder ekonomisk verksamhet, följer man EU:s regler för statligt stöd.
Understödet är behovsprövat och finansieringsbeloppet och objekten fastställs årligen. NTM-centralerna informerar i regel om understödsansökans närmare innehåll och tidtabell på hösten.
Tjänsten är avgiftsfri.
E-tänster
Blanketter
Telefonservice
Uppdaterad: 08.07.2021