Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Yrittäjän täytyy rakastaa haasteita! (Lapin ELY-keskus)


Yritys-Suomi -seututoimijat ja Lapin ELY-keskus järjestivät yrittäjien aamukahvit perjantaina 26. syyskuuta Torniossa. Aamun avasi yrittäjä Nina Lappalainen (kuvassa vas.), joka kertoi oman yrittäjätarinansa ja samalla antoi hyviä vinkkejä työn kehittämiseen.

- Kehittäminen on olemassaolon edellytys. Kun on paljon töitä ja asiakkaita, pitää kehittää systemaattista työtapoja ja löytää erilaisia välineitä tehokkaaseen työntekoon. Myös ennakointi on erittäin tärkeää pienyrittäjälle. Semmoista yritystoimintaa ei olekaan, joka aina menisi niin kuin yrittäjä on itse suunnitellut, Lappalainen sanoo.

Lappalainen on käyttänyt omalla yrittäjäurallaan mm. starttirahaa, investointitukia, Finnveran naisyrittäjälainaa ja osallistunut ELY-keskuksen järjestämiin koulutuksiin. Nyt hän opiskelee työnsä ohessa Lapin yliopistolla johtamista.

- Olisi pitänyt opiskella jo aiemmin! Esimiestaidot vaikuttavat ratkaisevasti yrityksen menestymiseen, sanoo Lappalainen ja kannustaa yrittäjiä kouluttautumaan. Yrittäjä voi hankkia itselleen myös oppisopimuskoulutuksen, hän muistuttaa.

- Työn kehittämistä kannattaa miettiä myös laitteiden ja ohjelmien kannalta; huonot laitteet tulevat todella kalliiksi. Sähköposti työllistää usein yrittäjiä liikaa, sitäkin voi opetella hallitsemaan niin, ettei työaikaa kulu turhaan.

Henkilökohtainen sparraaja on yrittäjän työssä erittäin arvokas, erityisesti silloin jos menee liian lujaa. Sparraaja voi auttaa esimerkiksi rekrytoinneissa ja kannustaa huonoina aikoinakin eteenpäin. Sparraajaksi voi pyytää toisen yrittäjän, sillä vain yrittäjä ymmärtää toista yrittäjää, kokee Lappalainen.

Lean-ajattelu kehittämistoiminnan tukena

Polar Metallin toimitusjohtaja Markus Saukko luotsaa veljensä Matin kanssa perheyritystä Keminmaalla. Yrityksessä on 23 työntekijää ja käytössä on kaksi tuotantotilaa. Polar Metalli valmistaa päätuotteenaan pihagrillejä, joista 80 % menee vientiin. He toimivat myös sopimusvalmistajana Lappset Groupille.

- Toimintamme arvoja ovat toimitusvarmuus, toiminnan kehittäminen ja joustavuus. Teemme kehittämistyötä koko ajan. Joskus asiakkailta tulee kiireisiä tilauksia ja niihin pyritään joustavasti vastaamaan, kertoo Saukko.

 Yritys on saanut kehittämiseen investointitukea ELY-keskuksesta ja kehittänyt markkinointia mm. ELY-keskuksen kansainvälisten matkojen avulla. - Jatkuva tuotekehitys ja tuotantomenetelmien kehittäminen sekä korkean teknologian koneet ovat menestyksemme avaimia. Olemme ottaneet käyttöön vuosi sitten Lean-ajattelun, jonka avulla läpimenoaika on kehitetty erittäin hyväksi, Saukko sanoo.

Puhdasta jälkeä pyykkärin uralla

Annaleena Laakso on toiminut Meri-Lapin keskuspesulan toimitusjohtajana vuodesta 2009. Yritys työllistää 10 henkilöä. Pesulassa puhdistuu n. 3 000 kiloa pyykkiä joka päivä. Pyykkimäärä on kasvanut vuosien varrella niin, että yritys siirtyi isompiin, remontoituihin tiloihin vuonna 2012. Pesuprosessi on suunniteltu erittäin tarkoin ja ergonomiaan ja hygieniatason säilymiseen on kiinnitetty erityistä huomiota.

- Otimme myös käyttöön sähköisen tilausjärjestelmän, että tilaukset pysyvät varmasti järjestyksessä ja aikani vapautuu työtehtäviin puhelimeen vastaamisen sijaan.  Olin myös rohkeasti yhteydessä alan isoon toimijaan, Lindströmiin, ja sain sitä kautta hyviä mentoreita työhöni ja lisää töitä pesulalle. Nyt olemme talousalueen ainoa VTT:n sertifioima pesula, jolla on maailman paras henkilökunta, kiittelee Laakso.

Lisätietoja julkisista yrityspalveluista Yritys-Suomi -sivuilta.

Teksti ja kuva: Virpi Vaarala
 

                                                                                            


Regional information