Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Yrittäjän menestymisen avaimet (Lapin (ELY-keskus)

Itä-Lapin yrittäjien aamukahveilla 23. toukokuuta pohdittiin yrittäjän menestymisen avaintekijöitä yritysvalmentaja Paula Kähkösen (kuvassa) johdolla.

Ensimmäinen avain on Kähkösen mukaan oman energian johtaminen. Yrittäjien merkitysenergia – työn tarkoitus ja tavoitteet – on usein kunnossa, samoin ajattelu- ja tunne-energiakin. Fyysinen energia – uni, ravinto ja kuntoilu – on useimmiten huonoimmalla tolalla. Fyysinen puoli on kuitenkin kuin kivijalka yrittäjälle, ilman siitä huolehtimista pärjääminen pitkällä tähtäimellä ei ole mahdollista.

Toisena avaimena menestykseen on työkyvyn ylläpitäminen, yrittäjän voimavarojen ja työn välinen yhteensopivuus ja tasapaino. Kähkönen esitteli Juhani Ilmarisen koostaman työkykytalon ja haastoi yrittäjiä pohtimaan, onko heidän työkykytalonsa kerrokset tasapainossa vai vaatisiko esim. oma terveys, motivaatio tai johtaminen kehittämistä. Keskustelua käytiin yrittäjän omista arvoista, osaamisesta ja roolista yrityksessä.

Kolmas menestyksen avain on yritystoiminnan mielekkyys. Kähkönen rohkaisi yrittäjiä miettimään missä taidoissa he voivat olla parhaita, miten yrityksen myyntiä johdetaan ja mistä yrittäjä itse on aidosti innostunut. – Innostus pitää säilyttää ja sitä pitää myös ruokkia. Tosiasiat voivat olla raakojakin, mutta innostus voi silti olla palava. Älä jää yksin, vaan hae luottokumppaneja yhdessä ajatteluun ja tueksesi, Kähkönen kannustaa.

Kehittäminen kannattaa aina!

PMH Designin toimitusjohtaja Ilkka Haapalinna (kuvassa vas.) kiitteli Kemijärven yritysasiamies Jari Polven apua yrityksen perustamisvaiheessa. Rahoitusta kehittymiseen on haettu mm. Pohjoisimman Lapin Leader ry:ltä sekä Finnveralta. Yritys on mukana sähköisen liiketoiminnan kehittämisen sekä kilpailuedun etsinnän hankkeissa ja saanut sitä kautta muodostettuja hyviä verkostoja. – Kiirettä ei kannata pitää, vaan tehdä kehittämistoimenpiteiden suunnitelmat rauhassa, neuvoo Haapalinna.

Toimitusjohtaja Kari Koskimaa (kuvassa oik.) Kaunisharju Oy:stä kertoi Sallan hiihtokeskuksen kehittämiseen liittyvistä vaiheista. Yhtiö on merkittävä työllistäjä alueella ja kehittämistä on toteutettu mm. investointien sekä koulutus- ja kehittämishankkeiden avulla.

- Hankkeilla on saavutettu liikevaihdon kasvua, johdon ja henkilöstön osaamisen kehittymistä sekä laatua ja jatkuvuutta liike-toimintaan. Kehittämisen tuloksena Salla valittiin viime kauden parhaaksi hiihtokeskukseksi perheille, Koskimaa kertoo.


Posion Pesula Ruokamo Ay:n selviytymistarinan myötä saatiin hyvä esimerkki siitä, että koskaan ei kannata antaa periksi. Liikkeenharjoittaja Auvo Ruokamo (kuvassa vas.) teki Posion kehitysyhtiön toimitusjohtaja Antero Lepojärven avulla laskelmia yrityksen tulevaisuuden kartoittamiseksi sen jälkeen, kun iso asiakas menetettiin kilpailijalle. Asiakkaiden ja ystävien tukemina ja laskelmien kannustamana Auvo ja Riitta Ruokamo laajensivat yrityksensä toimialaa siivoukseen ja pitopalveluun.

– Pahassa paikassa on oltava rehellinen sekä itselle, rahoittajille että asiakkaille. Nyt menee hirmu hyvin ja tehdään hymyssä suin töitä, iloitsee Ruokamo.


Lapin ELY-keskuksen ESR-rahoitteinen Laatua ja tuottavuutta Lapin työelämään -projektin seuraava tapahtuma on Tunturi-Lapin yrittäjien aamukahvit 11. kesäkuuta. Pääpaikkana on Levi hotelli Panorama, josta tilaisuus videoidaan myös Kolariin, Enontekiölle ja Muonioon.
Lisätietoja:
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/lappi-tyla-hanke

Teksti: Virpi Vaarala
Kuvat: Paula Kähkönen, Auvo Ruokamo, Virpi Vaarala


Regional information