Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. Jyväskylässä: "Me voimme, meidän täytyy ja me haluamme kasvattaa kauppaa Suomen kanssa." (Keski-Suomen ELY-keskus)

Team Finland-toimijoiden ja Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystön organisoima "Why USA? Why right now?"-seminaari keräsi Jyväskylän kaupungintalolle keskiviikkona 9. maaliskuuta vajaat kolmekymmentä Yhdysvaltoihin suuntautuvasta kaupankäynnistä kiinnostunutta kuulijaa, joista pääosa edusti kasvuyrityksiä. Seminaarissa esitti tervehdyksensä myös USA:n Suomen suurlähettiläs Adams.

Suomen ulkoministeriön lähetystöneuvos Stefan Lindström aloitti tilaisuuden toteamalla, että suomalaisyrityksillä on valtavat mahdollisuudet Yhdysvaltain markkinoilla, jotka jo ennestään suurina kasvavat hyvää vauhtia. Lindström halusi kuitenkin muistuttaa Amerikan markkinoille haluavia muutamista sudenkuopista, joita välttämällä kauppa käy kivuttomammin.

– Sopimukset tulee "amerikkalaistaa". Paras tapa on kääntyä USA:n lainsäädännön tuntevan juristin pariin. Vastuukysymykset esimerkiksi ovat todella tärkeitä. Yrityksen on syytä myös ymmärtää suomalaisten ja amerikkalaisten markkinoiden valtava kokoero. Kaupankäynti saattaa loppua siihen, jos yrityksen vuosikapasiteetti on 100 000 kappaletta, kun markkinat vetäisivätkin 500 000 kappaletta, Lindström valaisi.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. puhui Jyväskylässä 9.3.2016

Yhdysvaltalaiset itse korostivat puheenvuoroissaan transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuuttaan EU:n kanssa. Se on läpinäkyvää ja takaa tasapuolisen kohtelun investoijille. Erityisesti on haluttu edistää kaupankäynnin sujuvuutta pienille ja keskisuurille yrityksille valtameren ylitse.

Yhdysvaltain suurlähetystö ja Team Finland-verkosto kasvuyritysten apuna

Apua on saatavissa. Yhdysvaltain suurlähetystöstä Rick de Lambert ja Amiee McGimpsey kehottivat yrityksiä kääntymään suurlähetystönsä puoleen niin markkinointiin, yhteyksien luomiseen, investointimahdollisuuksiin kuin viisumiasioihinkin liittyvissä asioissa.

– Tiedän, että viisumiasiat Yhdysvaltoihin saattavat olla hämmentäviä. Meillä on paljon erilaisia työlupa- ja viisumikäytäntöjä yrityksille, joten ottakaa yhteyttä meihin jo hyvissä ajoin. Autamme mielellämme ja ohjaamme yritykset oikeille raiteille. Meidän kaikkien intresseissä on, että business maidemme välillä kasvaa, McGimpsey muistutti. 

Kaupallinen neuvos Rick de Lambert USA:n suurlähetystöstä avasi kasvuyrityksille SelectUSA-ohjelmaa

Rick de Lambert avasi SelectUSA-ohjelmaa, joka markkinoi ja luo edellytyksiä ulkomaisille investoinneille Yhdysvaltoihin. Se tarjoaa yrityksille informaatiota, tutkimustietoa ja neuvontaa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa konsultaatiota lakiasioissa ja oikeiden kontaktien etsimistä ja löytämistä Yhdysvaltain kaupungeista ja osavaltioista.

Suomen päässä omat tukiverkostomme tulevat kasvuyrityksiä vastaan.

– Kansainvälistä kasvua hakevien yritysten ei välttämättä tarvitse edes tarkkaan tietää, mitä tukea tai avustusta ja miltä taholta sitä kannattaa hakea. Yrityksen esitettyä kehittämistarpeensa jollekin Team Finland-toimijalle, voidaan tarvittaessa näiden yhteistyönä etsiä tarjolla olevista palveluista parhaiten soveltuva ratkaisu, Team Finland-koordinaattori Heini Günther Keski-Suomen ELY-keskuksesta sanoi.

Lainsäädäntö- ja kulttuurierot syytä ottaa huomioon

Suurlähettiläs Adams kertoi, että kauhutarinat seitsemän miljoonan dollarin korvausvaatimuksista saattavat joissain tapauksissa pitääkin paikkansa. Mutta samaan hengenvetoon hän pohjakoulutukseltaan juristina totesi, että kun tausta-asiat ovat kunnossa, pohjat kaupan huimalle kasvulle vailla ongelmia ovat olemassa Yhdysvaltain valtavilla markkinoilla.

– Käyttäkää hyviä partnereita, hakekaa apua ja ottakaa sitä vastaan, antakaa USA:n lait tuntevan juristin perehtyä asioihinne, totesivat kaikki puhujat yhdestä suusta vielä useaan kertaan.

Tilaisuuden lopuksi Stefan Lindström muistutti vielä kevennyksenä yhdestä asiasta.

– Älkää koskaan yrittäkö kääntää amerikkalaisille kumppaneillenne suomalaisia sananlaskuja. Cat on the table, se ei vaan toimi…


Regional information