Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Viimeinen jätevesineuvontakausi käynnistyy-
Vielä on mahdollista saada maksutonta neuvontaa haja-asutuksen jätevesienkäsittelyyn (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt myös tänä vuonna ympäristöministeriön rahoitusta haja-asutuksen jätevesineuvontaan. Neuvontaa tarjoavat Kymenlaaksossa Kymijoen vesi ja ympäristö ry sekä Etelä-Karjalassa Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry ja Suomen Kylät ry.

Myönnettyjen avustusten yhteissumma on 102 400 euroa. Jätevesineuvonta loppuu 31.10. tänä vuonna, silloin tulee myös herkillä alueilla (ranta- ja pohjavesialueet) olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien olla kunnossa.

Jätevesineuvonta painottuu tänä kesänä pohjavesi- ja ranta-alueille

Neuvonnalla pyritään kannustamaan haja-asutusalueiden kiinteistönomistajia kunnostamaan jätevesijärjestelmänsä, mikäli ne eivät vielä täytä jätevesiasetuksen vaatimuksia. Neuvonnan pääpaino tulee tänä vuonna olemaan yleisneuvonnassa sekä kiinteistökohtaisessa neuvonnassa ranta- ja pohjavesialueilla. Tilastojen mukaan vain alle puolet näillä herkillä alueilla olevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmistä on ympäristönsuojelulain vaatimusten mukaisia.

Jätevesineuvonta on maksutonta ja puolueetonta ja sitä saa joko yleisneuvontana tai kiinteistökohtaisena. Puutteellisen tai korjausta vaativan jätevesijärjestelmän ehtii vielä kunnostaa ennen siirtymäajan päättymistä. Jos oman jätevesijärjestelmän toimintaan liittyvät asiat askarruttavat, ota yhteyttä neuvojiin! Voit myös tarkistaa oman tilanteesi vesihuoltotulkin avulla.

Ympäristöministeriön rahoittamaa jätevesineuvontaa on tarjottu Kaakkois-Suomessa vuodesta 2011 alkaen joka vuosi.  Viime vuoden (2018) neuvontahankkeissa Kaakkois-Suomessa tehtiin n. 540 kiinteistökohtaista neuvontakäyntiä. Hankkeet olivat mukana n. 30 yleisötapahtumassa, joissa neuvottiin n. 700 henkilöä. Tämän lisäksi annettiin neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla n. 240 kiinteistönomistajalle.

Linkit viime vuoden neuvontaprojektien loppuraportteihin:

Valtakunnallisella jätevesiviikolla tapahtuu Kaakkois-Suomessa

Valtakunnallista jätevesiviikkoa vietetään 6.–12.5.2019. Ympäristöministeriön koordinoimalla jätevesiviikolla on tarkoitus vauhdittaa ympäristönsuojelulain (527/2014) sekä valtioneuvoston asetuksen talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla (157/2017) täytäntöönpanoa. Jätevesiviikolla järjestetään erilaisia koulutus- ja neuvontatilaisuuksia eri puolilla Suomea. Lisätietoja jätevesiviikon tapahtumista: www.ymparisto.fi/jatevesiviikko.

Kaakkois-Suomessa jätevesiviikolla on neuvontaa tarjolla seuraavasti:

 

Jätevesineuvontapiste Lappeenrannan K-Rauta, Tullitie 2, ke 8.5.
11:00-14:00
 
Saimaan vesiensuojeluyhdistys ry, JÄSSI-jätevesineuvontahanke
Jätevesineuvontapiste Kuusaantori, Kauppalanaukio
45700 Kuusankoski
la 11.5.
9:00-15:00
Kymijoen vesi ja ympäristö ry

 

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijat ovat tavattavissa Tehää yhes -tapahtumassa Kotkan torilla 9.5.2019 klo 13.00 alkaen. Myös heidän kanssaan voi keskustella jätevesiasioista, muita teemoja ovat maaseudun yritysrahoitus ja hirvionnettomuudet.

Lisätietoja:

Neuvo Kymi 2019
Kymijoen vesi ja ympäristö ry:
Projektipäällikkö Johanna Tuomainen
puh. 044 7830 952
etunimi.sukunimi(at)vesiensuojelu.fi

Jässi-hanke 2019 Lappeenrannan seudulla
Saimaan Vesiensuojeluyhdistys ry
Jätevesineuvoja Tiia Velin
puh. 040 733 5377
etunimi.sukunimi(at)svsy.fi

Jässi jätevesihanke Imatran seudulla
Suomen Kylät ry
Projektipäällikkö / jätevesineuvoja Jari Kurjonen
puh. 045 112 9441
etunimi.sukunimi(at)jatevesihanke.fi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Vesitalousasiantuntija Juha Skippari
puh. 0295 029 286
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Regional information