Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Leader-ryhmä aktivoi, innostaa, tiedottaa, kouluttaa ja toimii hankkeiden toteuttajien apuna

Leader-ryhmä on yritysten, yksityishenkilöiden ja julkisorganisaatioiden kanssa toimiva paikallinen kehittäjätaho, joka tuo esiin ruohonjuuritason tarpeita ja toivomuksia maaseudun kehittämiseksi. Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. Ryhmien päätehtävänä on aktivoida ja kannustaa oman alueensa ihmisiä ja yrityksiä mukaan laaja-alaiseen kehittämistoimintaan ja yhteistyöhön. Satakunnan alueella toimii viisi Leader-ryhmää: Leader Joutsenten reitti, Leader Karhuseutu, Leader Pohjois-Satakunta, Leader Pyhäjärviseutu ja Leader Ravakka.

Leader-ryhmät käynnistävät alueillaan laatimansa ohjelman mukaisia hankkeita ja muuta toimintaa yhteistyössä teemaohjelmien, muiden kehittämishankkeiden ja organisaatioiden kanssa.

Toimiva yhteistyö tuottaa tuloksia

​​​​​​
Leader-ryhmillä on itsenäinen päätösvalta. Niiden tekemää ohjelmaa toteutetaan yksittäisissä yleishyödyllisissä kehittämishankkeissa ja yrityshankkeissa. Leader-ryhmä käsittelee tehdyt hanke-esitykset, valitsee rahoitettavat hankkeet ja antaa niistä lausunnon ELY-keskukselle, jossa tehdään lopulliset rahoituspäätökset.

- Yhteistyömme ELY-keskuksen kanssa lähtee siitä, että olemme saman prosessin toisiaan täydentäviä osasia. Tavoitteena on asiakkaan näkökulmasta sujuva kokonaisuus, Leader Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto toteaa.

Hän kiittelee vuosien varrella hioutunutta yhteistä linjaa, jonka ansiosta päätökset syntyvät ja maksatukset tapahtuvat Satakunnassa nopeasti. Selkeästä roolituksesta on muodostunut toimiva kokonaisuus.

-    Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön ELY-keskuksen kanssa. On hienoa huomata, miten yhteistyön kulttuuri säilyy vaikka henkilöt vaihtuisivat, Vanhapaasto kiittelee.

 


Yksi Leader-rahoitusta saaneista kohteista on Veneskosken kesäteatterin 800 hengen katettu katsomo Jokihelmisimpukka, joka valmistui 2019.


Nakkilan Nastan edustajat Leader-rahoituksen avulla valmistuneella Nakkilan tekonurmikentällä.
 

Leader-faktaa:

 

- Suomi sai Leaderin keinot ja rahoituksen käyttöönsä EU-jäsenyyden myötä vuonna 1996.   EU:n ohjelmakaudella 2014–2020 Leader sisältyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Leaderiin on varattu runsas viisi prosenttia EU:n rahoitusosuudesta eli noin 300 miljoonaa euroa julkisia EU:n ja valtion varoja.

- Suomessa toimii 54 Leader-ryhmää

- EU:n alueella ryhmiä on yli 2300

Lue lisää Leader-toiminnasta:
https://www.leadersuomi.fi