Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Uutta virtaa yrittäjyyteen (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)


Maaseutuohjelman yritysrahoituksen kohderyhmä on laajentunut EU-ohjelmakausien vaihtuessa. Nykyisellä ohjelmakaudella myös maaseudun pienet yritykset voivat saada rahoitusta investointeihin, investoinnin toteuttamisselvitykseen, kehittämiseen tai yhteistyön lisäämiseen. Yritystukien tavoitteena on maaseudun elinvoimaisuuden ja työpaikkojen lisääminen. Uudelta Mahdollisuuksien maa –nettisivustolta on helppo tarkistaa maaseudun yritysrahoituksen mahdollisuudet.

Maaseutuelinkeino-osaston osastonjohtaja Antti-Jussi Oikarinen puhui yrittäjyyden kehittämisestä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Yhdessä Enemmän -infotilaisuudessa Kouvolassa 15.3.2016.

Antti-Jussi Oikarinen kertoi Maaseutuviraston tilanteesta ja uusiutumisesta. Haasteita ovat aiheuttaneet EU-ohjelmakauden vaihtuminen, Suomen heikko taloustilanne ja tietojärjestelmien haasteet. Maaseutuhallinnossa on tapahtunut merkittävä digiloikka. Maaseutuohjelma tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta toisaalta tukijärjestelmän monimutkaisuus aiheuttaa haasteita IT-sovellusten tekijöille. Tuen hakijat ovat omaksuneet sähköisen asioinnin hyvin, ja merkittävä osa tuista on haettu sähköisesti.

Maaseutuohjelma kasvua sparraamassa

Antti-Jussi Oikarinen muistutti kuulijoita, että nykyinen ohjelmakausi tarjoaa monia erityyppisillä työkaluja yritystoiminnan sparraamiseen. Ohjelmakausien vaihtumiset ovat laajentaneet kohderyhmää, ja lähes koko Suomi, kuten myös Kaakkois-Suomi, onkin maaseutua.

Yrityksille voidaan investointituen ja perustamistuen lisäksi myöntää tukea yhteistyössä tapahtuvaan kehittämiseen tai koulutukseen. Aktivoinnilla voidaan koota koulutusryhmä, jonka jälkeen voi hakea yrityskohtaisia tukia tai yritysryhmänä rahoitusta yhteisten tuotteiden tai prosessien kehittämiseen.  Kaakkois-Suomessa esimerkiksi ProAgria Etelä-Suomen hallinnoimassa Yhteistyöllä kilpailukykyä -aktivointihankkeessa voidaan ilmaiseksi neuvoa yrittäjiksi aikovia tai yrittäjiä sekä koota toimintaa kehittäviä yritysryhmiä.

Maaseutuohjelman tavoitteena on, että 6 000 yritystä perustetaan tai kehittää toimintaansa. Lisäksi tavoitteena luoda on 5 700 työpaikkaa. Yritystukien osalta päätöksenteko alkoi joulukuun 2015 ja kehittämishankkeiden osalta tammikuun lopussa. Myös yritystukien maksatus on käynnistynyt maaliskuussa.

Uusi Mahdollisuuksien maa -sivusto

Uusi sivusto www.mahdollisuuksienmaa.fi kertoo tarinallisesti yritysten mahdollisuuksista saada rahoitusta. Kaakkoissuomalaisen perhemeijeri Kaslink Foods Oy:n tarina löytyy sivustolta; jatkossa toivottavasti monen muukin alueemme yrittäjän.  Sivustolta yritykset tai yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat selvittää postinumerohaun avulla omat mahdollisuutensa maaseuturahoituksesta. Moni yrittäjä ei valitettavasti tiedosta, että hänen yrityksensä sijaitsee maaseudulla. Tietoa Kaakkois-Suomen alueen tapahtumista, hankkeista ja rahoitusmahdollisuuksista välittää myös KaakonKantri, www.kaakonkantri.fi.

Lisätietoja:

- Yritysrahoitus: Jukka Saarni p.0295 029 085, Riikka Penttilä p.0295 029 123, Leena Hyrylä puh. 0295 029 047.
- Hankerahoitus:Jukka Penttilä p.0295 029 077, Leena Hyrylä p.0295 029 047.

Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

www.facebook.com/Mahdollisuuksien maaseutu
 


Regional information