Nyheter 2022

Regional information

Nyheter 2022

Uusi E-vastuualueen johtaja luottaa Etelä-Savon vetovoimaan ja vahvuuksiin (Etelä-Savo)

 

Hannu Mars aloitti Etelä-Savon ELY-keskuksen elinkeino, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtajana 1.10.2022. Mars näkee Etelä-Savossa potentiaalia ja positiivisia kehitysnäkymiä, sillä alueella on vireää yritystoimintaa, luonnonvaroja, hyvä saavutettavuus sekä yhdessä tekemisen meininkiä.

 

Hannu Mars.

 

Marsin ensimmäinen kuukausi E-vastuualueen johtajana on kulunut sujuvasti töihin perehtyen. Tuoreen tehtävän myötä Mars on saanut uudenlaista näkökulmaa yritys- ja elinkeinosektorille:  

“Työt Etelä-Savon ELY-keskuksessa ovat lähteneet hyvin käyntiin. Olen aikaisemmin työskennellyt pörssiyhtiössä, mikroyrityksen toimitusjohtajana sekä kaupunginjohtajana. Niissä tehtävissä valtio ja ELY-keskus ovat olleet yhteistyökumppaneita sekä osa sidosryhmäverkostoa. Nyt onkin mielenkiintoista työskennellä niin sanotusti toisella puolella pöytää ja tehdä töitä valtion virkamiehenä”, Mars avaa.

 

E-vastuualueen tehtäväalaan kuuluvat muun muassa yrittäjyyden tukeminen, työllisyyden edistäminen sekä maaseudun kehittäminen. Mars näkee Etelä-Savon elinkeinoelämässä paljon positiivista ja potentiaalia:

“Etelä-Savossa on paljon mahdollisuuksia. Sitten on tietysti myös haasteita, kuten kaikilla muillakin kasvukeskusten ulkopuolella olevilla alueilla. Vaikka työikäinen väki vähenee, on maakunta kuitenkin vireä. Meillä Etelä-Savossa on sekä menestyviä yrityksiä, esimerkiksi kehittyneen teknologian alla, että hyviä koulutusmahdollisuuksia. Etelä-Savo on mielestäni vetovoimainen maakunta, jolla on hyvät kehitysnäkymät”, Mars toteaa.

 

Etelä-Savon vahvuudet ovat liikenneyhteyksissä sekä luonnonkauniissa ympäristössä

Etelä-Savo sijaitsee liikenteen ja matkailun kannalta maantieteellisesti otollisella paikalla. Myös Mars on tunnistanut maakunnan sijainnin merkityksen:

“Etelä-Savo on ratkaisevalla paikalla maakunnan veto- ja pitovoimaa ajatellen. Täällä on todella hyvät tieverkostot ja liikenneyhteydet isoihin kaupunkeihin ovat myös hyvät. Esimerkiksi tieyhteys Helsingistä Lahden ja Mikkelin kautta Juvalle saakka on erinomainen. Mikkelistä pääsee pääkaupunkiseudulle myös junalla ilman vaihtoja”, Mars toteaa.

 

Maakuntaohjelmassa Etelä-Savon vahvuuksien kolmenkärjeksi on valittu metsä, ruoka ja vesi. Marsin mielestä vahvuudet on osuvasti valittu:  

“Etelä-Savon maakunnan metsistä saatavat hakkuutulot ovat maan suurimmat, ja hakkuumahdollisuuksia halutaan hyödyntää jatkossakin aktiivisesti. Saimaan vesistö on matkailun, virkistäytymisen ja kalastuksen näkökulmista vertaansa vailla oleva ympäristö. Lisäksi Saimaan alueesta on kehittymässä Euroopan ruoka- ja kulttuurimatkailun keskus. Alue on hakemassa European Region of Gastronomy -titteliä vuodelle 2024”, Mars kuvailee.

 

Yhdessä alueen ja asukkaiden hyväksi

Mars kuvailee itseään osallistavaksi ja ihmiset ensisijalle laittavaksi johtajaksi. Tämä näkyy muun muassa aktiivisena yhteistyönä sidosryhmien kanssa:  

“ELY-keskuksessa töitä tehdään ja erityisesti aluetta kehitetään aina yhdessä muiden maakunnan toimijoiden kanssa. Työn keskiössä on eteläsavolaisten ihmisten etu, ja asiakaslähtöisyys onkin yksi Etelä-Savon ELY:n arvoista. Vaikka olemme viranomaisia ja osa valtion aluehallintoa, emme me täällä valtiota varten ole vaan yrityksiä ja alueella asuvia ihmisiä varten.” Mars kiteyttää.