Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Työvoimakohtaamo – Ajankohtaista työllistämisestä

Savon ja Kuopion Yrittäjät vierailivat Pohjois-Savon ELY-keskuksessa tiistaina 23.11.2021 keskustelemassa ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Kuopion seudun työllisyyden kuntakokeilun ajankohtaisista asioista. Mukana tilaisuudessa oli reilu parisen kymmentä henkilöä - osa paikan päällä ja osa etänä. Työvoimakohtaamon kantavana teemana oli työvoima ja osaamisen kehittäminen. 

Tilaisuuden alussa Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen piti lyhyen katsauksen yrityksille suunnatuista palveluista ja tulevista rahoitusmahdollisuuksista. Uuden EU-ohjelmakauden (2021–2027) haun on tämänhetkisen tiedon mukaan tarkoitus avautua tammikuun 2022 aikana. Puheenvuorossaan Patrikainen nosti myös esille maaseutuohjelman rahoituksen, joka on tarkoitettu maaseudulla toimiville pk-yrityksille. Maaseudun yritystukien näkökulmasta 95 prosenttia Suomen pinta-alasta on maaseutua. 

– Rahoitusta on riittävästi, kun vain löydetään hyviä hankkeita. Kysymällä pääsee aina eteenpäin, Patrikainen kannusti.

Rekrykoulutuksen kysyntä ennätyksellistä Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Juha Heikkinen toi puheenvuorossaan esille muun muassa palkkatuen sekä rekrykoulutuksen. Yrityksen tarpeisiin räätälöity rekrykoulutus on hyvä vaihtoehto, jos yritys ei löydä ammattitaitoisia työntekijöitä. Valtio maksaa koulutuksesta 70 %, jolloin yritykselle jää maksettavaksi rekrykoulutuksen kustannuksista 30 %. 

– Viime vuonna rekrykoulutukseen käytettiin (Pohjois-Savossa) 2,3 miljoonaa euroa. Tänä vuonna mennään ennakoiden sen yli. Kysyntä on kasvanut. On ollut hienoa huomata, että eri kokoiset yritykset eri puolella Pohjois-Savoa ja eri toimialoilla ovat löytäneet tämän palvelun, Pohjois-Savon ELY-keskuksen yksikön päällikkö Jan Blomberg kertoi.

Sparrausta yrityksen kehittämiseen

Yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen esitteli tilaisuudessa ELY-keskuksen kautta haettavia analyysi- ja konsultointipalveluita. Palvelut tarjoavat yritykselle matalan kynnyksen mahdollisuuden kehittää liiketoimintaa ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. 

Analyysissa (260 euroa + alv/päivä) kartoitetaan kokonaisvaltaisesti yrityksen liiketoiminnan nykytila ja kehittämistarpeet. Konsultointipalvelussa (325 euroa + alv/päivä) voi yrityksen tarpeesta riippuen teemana olla esimerkiksi kasvu ja kansainvälistyminen, tuottavuus, johtaminen tai innovaatioiden kaupallistaminen. 

– Yrittäjät ovat olleet tosi tyytyväisiä palveluun. Nyt korona-aikana markkinointi ja asiakkuudet on ollut suosittu teema (konsultointipalveluissa). Erityisesti digitaalisen markkinoinnin suunnitelmia on tehty paljon yrityksille, Vitikainen tiivisti.

Kuntien rooli työllisyydenhoidossa kasvussa

Illan aikana puheenvuoron piti myös Kuopion kaupungin työllisyyspalvelujen johtaja Pirjo Oksanen. Kuntakokeilun lisäksi Oksanen esitteli osallistujille ohjaus- ja neuvontapalvelupaikka Navigaattoria, missä on tarkoitus järjestää myös minirekrymessuja. Hän myös kiitteli yrityksiä. 

– Olemme saaneet työnantajista luottokumppaneita, joiden kanssa voimme lähteä rakentamaan työllistymisen polkua yhdessä. 

Toimintaympäristö myötätuulessa

Tilaisuuden viimeisessä puheenvuorossa Jan Blomberg suuntasi katseen tulevaan. Hän korosti, että elpymiseen, kasvuun ja työllisyyteen on tarjolla runsaasti tukea.  

– Tavoitteemme on, että meillä on hyvinvoivia yrittäjiä sekä yrityksiä, hyviä työpaikkoja ja laadukasta ja osaavaa työvoimaa. Ja että alueemme olisi houkutteleva ja vetovoimainen.

Puheenvuorossaan Blomberg jakoi myös ajatuksia toimintaympäristössämme tapahtuneista myönteisistä kehityssuunnista. Talouskehitys on vahvaa ja suhdannenäkymä on tällä hetkellä hyvä. Työttömien määrä on laskenut Pohjois-Savossa merkittävästi. Lokakuun lopussa Pohjois-Savossa oli 10 600 työtöntä työnhakijaa, mikä on yli 2 100 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. 

– Meillä on isossa mittakaavassa paljon työvoimapotentiaalia tässä maakunnassa. Osa tarvitsee enemmän räätälöityjä palveluja. Kannustan miettimään sitä, että tulevaisuutta rakennetaan erilaisuutta hyväksymällä. Kaikki eivät välttämättä ole ammattikoulutettuja, uusimmalla tutkinnolla varustettuja henkilöitä. Mutta näissä ihmisissä on paljon muuta osaamista, Blomberg haastoi osallistujia.

Tilaisuuden lopuksi ylijohtaja Patrikainen esitti yrittäjille jo uuden kutsun keväälle, jotta aktiivinen yhteydenpito yrittäjiin jatkuisi myös live-kohtaamisten merkeissä.

Lämmin kiitos vielä kaikille tilaisuuteen osallistuneille! 

Tarkempaa tietoa alueemme työttömyyden ja avoimien työpaikkojen kehityksestä sekä työttömien määrästä kunnittain löytyy kuukausittain julkaistavasta työllisyyskatsauksesta. Katsaukset löytyvät osoitteesta www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-savo-tyollisyyskatsaukset 

Haluatko ajankohtaista tietoa yrityksille suunnatuista palveluista ja rahoituksesta?
Tilaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen Yritysviesti-uutiskirje tästä (kehaemail.sst.fi)

Taustalla kaksi miestä pitämässä esitystä. Etualalla Yrittäjien palautelomake tapahtumasta.