Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Tuulet kasanneet paikoitellen levää rannoille (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen vesiltä on tullut jonkin verran levähavaintoja tällä viikolla. Ilmoituksia leväesiintymistä on tullut kolmelta vakiohavaintopaikalta ja yhdeksän yleisöhavaintoa. Esimerkiksi Kotkassa on 21.6. havaittu vähäisiä määriä sinilevää Santalahden ja Mansikkalahden rannoilla. Uimareita on varoitettu tiedottamalla tilanteesta uimarannoilla. Yleisöhavaintoja on tullut myös Kivijärven Hernetniemestä, Huuhtsalosta ja Rapasalosta.

Leväesiintymiä voi suotuisissa olosuhteissa löytyä rehevämpien vesien lisäksi myös suurista karuista vesistä. Vaikka karuissa vesistöissä sinilevien määrä onkin luontaisesti vähäinen, voi levää kerääntyä tuulen kasaamana suuremmilta seliltä tuulen vastaisille rannoille ja lahdenpohjiin.

Kuluneen alkuviikon ja edellisen viikon sateet sekä joidenkin järvien tavanomaista suurempi vedenkorkeus ovat huuhtoneet järviin alkukesää enemmän ravinteita mikä edesauttaa leväkasvustojen syntymistä. Myös auringon säteilyn lisääntyminen ja nopea pintaveden lämpeneminen sekä vähätuulisuus lisäävät sinilevien esiintymistodennäköisyyttä.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä.

Levätilannetta voi seurata Järviwiki-sivustolla

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Levähavainnon voi tallentaa Havaintolähetin avulla

Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla kuka tahansa voi ilman rekisteröitymistä tallentaa havaintoja Järviwikiin. Havaintolähetissä havainnot voi liittää Järviwikissä valmiina olevaan havaintopaikkaan tai tallentaa ilman havaintopaikkaa. Havaintolähetissä on toistaiseksi vain osa JärviWikin havaintotyypeistä.

Pintavedet lämpenevät taas nopeasti

Järvien pintaveden lämpötilat ovat lähteneet viileämmän ja sateisemman jakson jälkeen jälleen nousemaan. Tällä hetkellä pintaveden lämpötila on Saimaalla Lauritsalassa 18,8 astetta. Kylmä alkukesä ei ole lisännyt lämpimän päällysvesikerroksen paksuutta, joten poutajaksojen väliin osuvat tuulisemmat päivät sekoittavat jälleen pintaan kylmää alusvettä silloin, kun tuuli käy syvännealueelta rantaan.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

 


Regional information