Navigeringsmeny
Uutiset 2015

Nyheter 2015

Nyheter

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN TIEDOTE 16.11.2015

Turvapaikanhakijoiden määrä hienoisessa kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen laajamittaiseen maahantuloon varautumisen yhteistyöryhmä kokoontui 16. marraskuuta.  Kuluneen kuukauden aikana turvapaikanhakijoita on saapunut alueelle tasaiseen tahtiin. Uusissa tulijoissa suurin ryhmä tällä hetkellä ovat afgaanit. Heidän lisäkseen alueelle saapuu turvapaikanhakijoita erityisesti Irakista, Syyriasta ja Iranista. Maahantulijoista valtaosa on nuoria aikuisia, mutta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen on sijoitettu runsaasti myös yksin ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimivissa vastaanotto- ja hätämajoituskeskuksissa on tällä hetkellä majoittautuneena yhteensä noin 3000 turvapaikanhakijaa. Oulun vastaanottokeskuksen toimipaikkojen lisäksi turvapaikanhakijoita on Oulun seudulla sijoitettuna myös SPR:n hätämajoitustiloihin Hiukkavaaraan, Muhoksen Päivärinteelle, Kastelliin, Vallinkorvaan ja Liminkaan. Kajaanin vastaanottokeskuksen tiloissa on tällä hetkellä reilut 400 turvapaikanhakijaa, Ruukin vastaanottokeskuksessa reilut 200 ja Kuusamon vastaanottokeskuksessa yli 200 majoitettua. Otanmäkeen avatussa SPR:n vastaanottokeskuksessa on noin 50 maahantulijaa. Raahen ja Hyrynsalmen vastaanottokeskuksia ollaan avaamassa lähiviikkojen aikana.  Kuluneen kuukauden aikana Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vastaanottokeskuksissa ja hätämajoituksessa olevien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut reilulla kolmella sadalla maahantulijalla.

Alueelle saapuville turvapaikanhakijoille on toistaiseksi pystytty löytämään majoitustilat. Uusia tiloja tarvitaan kuitenkin edelleen. Kuntien roolina ensivaiheen vastaanottotoiminnassa on löytää alueeltaan majoitukseen sopivia tiloja.  Varsinaista vastaanottokeskusta tai hätämajoitustoimintaa voidaan pyörittää joko kunnan voimin tai esim. kolmannen sektorin organisoimana. On laskettu että 150 paikkainen vastaanottokeskus työllistää keskimäärin 10 – 12 henkilöä. Valtio korvaa kunnille kustannukset majoittamisesta ja palveluiden järjestämisestä. Kriteerit täyttäviä tiloja voivat tarjota myös yksityiset tahot. Ensisijaisesti haetaan tiloja joihin voidaan sijoittaa vähintään 100 henkilöä.

Lisätietoja:                

johtaja Leila Helaakoski, puh. 0295 038 051
maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä, puh. 0295 038 076

Aiempia maahanmuuttoaiheisia tiedotteita:


Regional information