Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Tuottajavastuussa olevia yrityksiä palvellaan nyt ELY-keskuksen verkkosivuilla - yrityksiä auttaa myös chatbot Tuuri

Yrityksiä palvellaan tuottajavastuuasioissa jatkossa ELY-keskuksen teemasivustolla osoitteessa ely-keskus.fi/tuottajavastuu. Chatbot Tuuri auttaa yritystä selvittämään, koskeeko sitä jätehuollon tuottajavastuu.

Tuottajavastuun verkkopalvelut siirtyvät ymparisto.fi-palvelusta ELY-keskuksen teemasivustolle. Uudistuksella pyritään tavoittamaan ja palvelemaan tuottajavastuussa olevia yrityksiä entistä paremmin. Tuottajavastuu koskee tiettyjen tuotteiden valmistajia ja maahantuojia sekä pakkaajia.

”ELY-keskuksen elinkeinopalvelut ovat yrityksille tuttuja, ja otamme näin askeleen lähemmäksi yrityksiä. Tämä on erityisen tärkeää nyt kun jätelaki on uudistumassa, ja yrityksillä on sen myötä paljon tuottajavastuuseen liittyviä kysymyksiä”, toteaa johtava tuottajavastuuvalvoja Teemu Virtanen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Pirkanmaan ELY-keskus valvoo, ohjaa ja tilastoi tuottajavastuun toteutumista valtakunnallisesti.

Chatbot auttaa alkuun, myös asiakaspalvelu neuvoo

”Osana palvelua otamme käyttöön Tuuri-nimisen chatbotin, joka voi auttaa yritystä selvittämään, koskeeko tuottajavastuu sitä ja kuinka tuottajavastuun voi tarvittaessa hoitaa. Tuuri suosittelee ensisijaisesti tuottajayhteisöön liittymistä, sillä se on yritykselle helpointa. Testaajat ovat kokeneet Tuurin näppäräksi kaveriksi”, kertoo viestintäasiantuntija Sabina Mäki.

Niin verkkosivujen kuin chatbotin kehittämisessä on kuunneltu tuottajayhteisöjä ja tuottajia. Jos johonkin asiaan ei löydy vastausta Tuurilta tai usein kysytyistä kysymyksistä, tuottajavastuuasioissa voi pirauttaa tai laittaa sähköpostia Ympäristöasioiden asiakaspalveluun, mistä asiantuntevat neuvojat auttavat eteenpäin.

Kieliversioita tulossa

Tuottajavastuun verkkopalveluita kehitetään ja täydennetään jatkossakin. Myöhemmin tavoitteena on muun muassa julkaista yksi, julkinen tuottajarekisteri, josta kuka vain voi tarkistaa, onko yritys hoitanut tuottajavastuun. Tällä hetkellä tiedot löytyvät pääsääntöisesti eri alojen tuottajayhteisöjen verkkosivuilta.

ELY-keskuksen uudet sivut julkaistaan ensin suomeksi. Ruotsiksi ja englanniksi sivut on saatavilla viimeistään syksyllä. Tilastot jäävät ymparisto.fi-palveluun, missä on muutakin jätehuollon tilastotietoa, ja asiointi hoituu jatkossakin Aluehallinnon asiointipalvelussa.

Tutustu uuteen teemasivustoon: