Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Toukokuussa satoi harvinaisen paljon (Pohjois-Karjala)

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna.  ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Koitajoella ja Jänisjoella toukokuun keskimääräinen sademäärä oli 86 mm, kun se tavallisesti on 42 mm. Sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen suuria, eli näin runsaita sateita saadaan toukokuussa kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Toukokuun keskilämpötila Pohjois-Karjalassa oli 8-9 astetta. Kuukauden keskilämpötila oli pitkän ajan keskiarvojen tuntumassa.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat toukokuun lopussa yleisesti tavanomaista ylempänä. Viinijärven vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 10 cm ja Ruunaan sekä Kajonjärven 7 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Pielisen vedenkorkeus oli toukokuun lopussa 31 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Orivesi – Pyhäselän vedenkorkeus oli Arvinsalmen asteikolla mitaten 3 cm tavanomaista ylempänä.  

Suomen Ympäristökeskuksessa laaditun ennusteen mukaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä 5-15 cm kesäkuun loppuun mennessä. Heinäkuussa vedenkorkeus tasaantuu, jollei alkukesästä tule erityisen sateinen.

Pielisen vedenkorkeus on noin 10 cm keskimääräistä kevättulvahuippua korkeammalla. Vedenkorkeuden nousu on kuitenkin tasaantunut eikä suurta muutosta ole lähiviikkoina odotettavissa. Kesäkuun lopulla vedenkorkeus kääntyy todennäköisesti laskuun.

Jokien virtaamat vaihtelivat toukokuussa. Koitajoen keskivirtaama oli toukokuussa puolitoistakertainen. Pieliajoessa virtasi vettä viidenneksen tavanomaista enemmän. Lieksanjoen toukokuun keskivirtaama oli hieman normaalia suurempi. Pienempien jokien keskivirtaamat vaihtelivat lähes tavanomaisesta aina nelinkertaiseen. Esimerkiksi Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli 80 % normaalista ja Jänisjoen lähes puolitoistakertainen. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella lähes nelinkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna.

Toukokuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteessa Nurmeksen Juutilankankaalla, Kontiolahden Jaamankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 12 – 45 cm tavanomaista ylempänä. Ainoastaan Kontiolahden Jakokosken pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus on 12 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pintaveden lämpötila oli toukokuun lopussa Pielisjoella Joensuussa 11,8 astetta ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 10,7 astetta. Lukemat osoittavat pintaveden olevan ajankohdan keskiarvojen tuntumassa.

Maakunnan järvien jäänlähtö ajoittui toukokuun alkuun. Orivesi-Pyhäselkä vapautui jäistä 3. päivä toukokuuta, mikä vastaa normaalia ajankohtaa.

Pieliseltä jäät lähtivät 2. päivä toukokuuta lähes pari viikkoa keskimääräistä aikaisemmin.

Lisätietoja antaa

Esa Päivinen puh. 0295 026 218


Regional information