Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Sumupaalut poistetaan Keski- ja Pohjois-Lapin teiltä (Lappi)

Tarkkaavainen autoilija on huomannut, että valkoiset reunapaalut eli sumupaalut on kerätty pois Keski- ja Pohjois-Lapin pääteiltä. ELY-keskuksen urakoitsijat pystyttävät heijastimilla varustetut aurausviitat sumupaalujen tilalle. Viitat pystytetään tavallista aikaisemmin, jo elokuussa.

Viitat poistetaan keväällä ja uusi viitoitus pystytetään vuosittain.

Valkoisista sumupaaluista on todettu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä Lapin lumisilla teillä

Autoilijalle sumupaaluista on hyötyä syyssateiden aikaan, kun musta asfaltti imee kaiken valon. Tavallista aikaisemmin pystytettävät aurausviitat ajavat saman asian.

Viime talven lumimyrskyissä mm. aura-autonkuljettaja ei erottanut lumivallin alle peittyviä valkoisia paaluja. Oli pakko pystyttää jäiseen maahan tavalliset aurausviitat, jotta tien reuna erottuisi.

Kesällä paalut haittasivat niitto-, raivaus-, ojitus ja päällystystöitä. Sumupaalut jätettiin kuitenkin sillankaiteisiin ja jyrkkiin mutkiin.

Lapin päätiet ovat kapeampia kuin etelämpänä. Joidenkin mielestä sumupaalut eivät sovi Lapin maisemaan.

Sumupaalujen poisto perustuu kokeiluihin Käsivarrentiellä

Kolarin ja Palojoensuun välillä on kahtena talvena kokeiltu jo sumupaalujen poistamista. Autoilijoilta on saatu positiivista palautetta. Viitat helpottavat ajamista ja kuljettaja erottaa tien paremmin. Aura-autonkuljettaja kiittää. Auraustyö on helpompaa ja tarkempaa, varsinkin tuiskuilmoilla.

Aurausviitan malli kopioitiin Ruotsin tuntureilta. Aurausviitta on pitempi ja hieman paksumpi kuin Suomessa käytössä oleva malli. Viitta on varustettu kahdella 20 cm pitkällä heijastimella, jotta se näkyisi kaikissa keliolosuhteissa.

Aloite Pelastuslaitokselta

Aloite Käsivarrentien kokeilusta tuli Pelastuslaitokselta. Tavoitteena oli vähentää rekkojen suistumisia.


Regional information