Nyheter 2021

Regional information

Nyheter 2020

Pyhätunturilla kohdattiin 2.-3.12.2021 työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI2021:ssa (Lappi)

Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna oli työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin osallistui paikan päällä ja etänä yhteensä yli sata aluehallinnon edustajaa, elinkeinoelämän kehittäjää, koulutuksen järjestäjää sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Tilaisuuden avaussanat lausui Lapin ELY-keskuksen vastuualuejohtaja Marja Perälä, joka totesi kohtaantohaasteen olevan akuutti useilla eri toimialoilla eri puolilla Lappia. Työvoiman saatavuuden edistämiseksi on kuitenkin jo olemassa tunnistettuja ratkaisuja, muun muassa osaamisen jatkuva kehittäminen, Lapissa jo olevien opiskelijoiden kiinnittäminen alueeseen ja alueen yrityksiin, työelämän kehittäminen sekä työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton edistäminen.

Foorumin pääpuhujat tulivat Pöytyältä, maatilalähtöisestä designyrityksestä Myssyfarmista. Farmin emäntä ja isäntä Anna ja Janne Rauhansuu avasivat esityksessään yrityksen tarinaa sekä kertoivat omintakeisesta tavastaan ratkaista kohtaantohaasteita samalla mahdollistaen pöytyäläisten mummojen merkityksellisen tekemisen ja kuulumisen yhteisöön. Torstain ohjelma sisälsi myös inspiroivan paneelikeskustelun, jonka lisäksi saimme kuulla Ammattiopisto Lappian ja Lapin Ammattikorkeakoulun edustajien näkemyksiä siitä, kuinka koulutuksella on mahdollista taklata kohtaannon haasteita.

Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu kertoo yrityksen strategiasta. Kuva: Satu Pekkala.

Iltapäivän ohjelma sisälsi myös työpajatyöskentelyä, tavoitteena löytää konkreettisia ratkaisuja erilaisiin kohtaantohaasteisiin, niin yritys-, työnhakija-, osaamisen kehittämisen kuin ansainvälisyysnäkökulmastakin.

Työpajojen tuotoksia tullaan hyödyntämään Lapin kohtaannon haasteiden ratkaisemisessa ja jatkuvan oppimisen toimenpiteiden jalkauttamisessa maakunnassa. Tilaisuuden ensimmäinen päivä päättyi vuorovaikutusmuotoilija Simo Routarinteen vinkkeihin kohti hyvinvoivaa organisaatiota sekä yhteiseen kohtaamiseen illallisen merkeissä.

Lappi ja alueen toimijat isojen asioiden äärellä

Perjantain ohjelman avasi vararehtori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta. Puheenvuorossaan hän esitteli vahvuusperustaisen ohjauksen kehittämismatkaa ja VAHTO-mallia Lapin korkeakouluissa. Uusiautin mukaan yksilön vahvuuksia hyödyntämällä yrityksen on mahdollista kulkea kohti kestävää menestystä.

Perjantain ohjelma jatkui Sitran edustajien alustuksilla osaajien liikkuvuudesta ja vaikuttavuusketjuajattelusta. Lisäksi kuultiin yhteenveto Sitra Lab -tiimin työskentelystä ja tuloksista mikroyritysten muutoskyvykkyyden ja reagointinopeuden kehittämisestä toimialaan vaikuttavissa muutostilanteissa - Case Kittilä.  Ennen päivän päättymistä perehdyttiin vielä Lapin jatkuvan oppimisen strategiaan työpajatyöskentelyssä.

Tilaisuuden yhteenvedossa Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden Antti Koski totesi Lapin ja alueen toimijoiden olevan isojen asioiden äärellä. Hänen mukaansa hyvä asenne auttaa meitä pääsemään pitkälle, toisaalta ratkaisuksi ei riitä oman jo olemassa olevan työvoiman hyödyntäminen, vaan tarvitsemme kipeästi kansainvälistä työvoimaa.

Tilaisuuden päätössanat ja kiitokset kaikille tilaisuuden mahdollistaneille tahoille sekä runsaslukuiselle yleisölle lausui Lapin ELY-keskuksen yksikön päällikkö Satu Huikuri.

Kohdataan ETAPPI:ssa jälleen ensi vuonna!

 

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Lapin ELY-keskus, Lapin TE-toimisto, Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon (ESR) -hanke, Pohjoinen johtamisen foorumi (ESR) -hanke, Työhyvinvointia digiajassa - Lapin aluepilotti (Työ2030 -ohjelma) ja VAHTO - Vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen kehittäminen (ESR) -hanke.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Satu Pekkala, puh. 0295 037 125
Kehittämiskoordinaattori Päivi Holopainen, puh. 0295 037 076
sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]

Logo, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.