Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Pohjois-Savossa elintarvikealan yrityksiin 30 uutta työpaikkaa (Pohjois-Savo)

Pohjois-Savon ELY-keskus myönsi rahoitusta vuonna 2018 elintarvikealan yrityksille yhteensä reilut 3,2 miljoonaa euroa. Rahoituksen avulla odotetaan syntyvän 30 uutta työpaikkaa. Kokonaisuudessaan maaseudun yritystukea myönnettiin yhteensä 5,8 miljoonaa euroa, 54 kohteeseen. 

Vuonna 2018 Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseudun yritysrahoitus painottui elintarvikealan yrityksien tukemiseen. Päätöksiä tehtiin 10 yritykselle ja rahoitusta niihin myönnettiin 3,2 miljoonaa euroa, joka on vajaa 56 % viime vuoden rahoituksesta. Eniten euroa myönnettiin Suonenjoelle Osuuskunta Maitomaan tuotantotila ja -laiteinvestointiin, 2,5 miljoonaa. Maitomaan investoinnin odotetaan tuottavan yritykseen 10 uutta työpaikkaa. Lisäksi toiseen Suonenjoelle suuntautuneeseen Pakkasmarja Oy:n tuotantotilainvestointiin myönnettiin reilut 420 000 euroa. 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Eija Äärilän mukaan elintarvikeala on Pohjois-Savossa vahva ja sen tukemiseen halutaan panostaa. - On tärkeää, että nostamme pohjoissavolaista ruokamaakuntaa esiin, koska meillä on yrityksiä, joiden tuotteet ovat vertaansa vailla. Ja vielä kun tuellamme on vaikutusta yrityksen mahdollisuuteen työllistää uutta henkilöstöä, ollaan oikealla asialla, Äärilä summaa. Vuonna 2018 myönnetyllä yritystuella syntyneistä työpaikoista 24 % kohdentuu juuri elintarvikealan yrityksiin. 

Toimiala 

Myönnetty 

2 vuoden sisällä syntyvät työpaikat 

Elintarvike 

3 224 351 € 

30 

Puun jatkojalostus 

174 307 € 

Metalli 

361 048 € 

10 

Matkailu 

607 604 € 

12 

Hoivapalvelut 

35 000 € 

Hevospalvelut 

136 316 € 

Urakointi 

18 935 € 

Muu valmistus 

632 223 € 

21 

Muut palvelut 

614 324 € 

38 

Toimialat yhteensä 

5 804 107 € 

125 

Taulukko: Pohjois-Savoon toimialoittain myönnetty yritysrahoitus ja syntyvät työpaikat 

Elintarvikealalle syntyy uusia yrityksiä 

Elintarvikealalle syntyi viime vuonna kolme uutta yritystä. Yksi niistä on kotimaisia erikoisjäätelöitä omalla reseptillä valmistava MiNitar Oy, joka toteutti reilun 43 000 euron avustuksella uuden liikeidean, My Ice D jäätelötiskikonseptin. Oy Mehustaja Finland Ab:n uutena liiketoimintana on tuottaa kylmäpuristettuja mehuja yksityisasiakkailta jäädyistä ylijäämäomenoista ja marjoista vähittäiskaupoille, teollisuuteen sekä yksityisasiakkaiden omiin tarpeisiin. Mehustamoon myönnettiin tukea vajaa 25 000 euroa. Lisäksi Savonia Grasshopper products oy:lle myönnettiin yhteensä 55 000 euroa kotisirkkojen tuotekehitykseen ja jatkojalostustiloihin. 

Matkailua monipuolistetaan 

Tahko.me Majoituspalvelut saivat digitalisoidun hotellin investointiin vajaan 107 000 euron tuen. Tuen avulla lisätään majoituskapasiteettia sekä digitalisoidaan hotelliin sisäänkirjautumisjärjestelmä. Uudistalon Maaseutumatkailu Oy:lle Kuopioon myönnettiin tukea yhteensä reilut 89 000 euroa mielen rauhaa luonnosta -hankkeelle, jossa parannetaan ja monipuolistetaan majoituspalveluiden tasoa sekä kapasiteettia. Kahdeksan Veljestä Oy investoi hotellin kehittämiseen Iisalmessa, mihin tukea myönnettiin 83 000 euroa. Tarkoituksena on palvelutason parantaminen tilankäyttöä tehostamalla ja palvelutarjontaa laajentamalla. 

Yhteensä matkailuhankkeisiin vuonna 2018 tehtiin 8 päätöstä, joiden yhteenlaskettu osuus on noin 0,6 miljoonaa euroa. Matkailuyrityksiin syntyy lisäksi 12 uutta työpaikkaa, summaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen yritystutkija Pekka Stjerna. 

Hanketuella kehitetään maaseudun elinvoimaisuutta 

Kyläverkkohankkeita tuettiin Tervoon, Rautalammille, Keiteleelle, Iisalmeen ja Suonenjoelle yhteensä vajaan 0,6 miljoonan euron edestä. Kyläverkkojen tarkoituksena on muun muassa mahdollistaa työntekeminen sekä yritystoiminnan harjoittaminen maaseudulla ja parantaa asumisviihtyvyyttä. 

Lisäksi uusia avauksia tekivät MTK-Pohjois-Savo ry, joka selvittää Suomen olosuhteisiin soveltuvia uusia maatilan omistajanvaihdosmalleja. Vaihtoehtoisten mallien tarkoituksena on vastata viljelijöiden eläköitymisestä johtuvaan tilamäärien ja tuotantomäärien laskuun. Uudenlainen hanke on myös ProAgria Pohjois-Savo ry:n  ProYritys-hanke, jossa tavoitteena on maaseudun yritystoiminnan lisääminen ja vahvistaminen verkostomaisen toimintatavan kautta.  

- ProYritys-hanke on oiva tapa aktivoida lisää yritysryhmähankkeita, joita meidän alueellamme valitettavasti on ollut vain yksi, Eija Äärilä toteaa. Yritysryhmähankkeiden avulla yrityksien välille voidaan luoda uudenlaisia yhteistyömalleja ja verkostoitua myös uusien yrityksien kanssa. Yritysryhmähankkeessa saa sekä yrityskohtaista konsultointia että verkoston yhteistä konsultointia. 

Maaseudun hanketukipäätöksiä tehtiin 15 kappaletta ja niihin myönnettiin rahoitusta noin 2 miljoonaa euroa. 

Tutustu alla olevista linkeistä 

Lisätietoja: 

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuasiantuntija Eija Äärilä, p. 0295 026 623, eija.aarila(a)ely-keskus.fi 
Pohjois-Savon ELY-keskus, yritystutkija Pekka Stjerna, p. 0295 026 625, pekka.stjerna(a)ely-keskus.fi


Regional information