Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Adoptoi monumentti -hanke sai EU:n kulttuuriperintöpalkinnon (Pirkanmaan ELY-keskus)

Pirkanmaan maakuntamuseon käynnistämälle Adoptoi monumentti -hankkeelle on myönnetty vuoden 2016 Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkinto / Europa Nostra -palkinto. Palkinto on kulttuuriperintöalan korkein kunnianosoitus Euroopassa, ja se myönnettiin tänä vuonna 28 eurooppalaiselle hankkeelle.

Adoptoi monumentti -hanke on houkutellut kansalaisia adoptoimaan yhteisölleen tärkeitä historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä kohteita, hoitamaan niitä ja ottamaan niitä uudelleen käyttöön. Vaikka adoptoijat eivät omista hoitokohteitaan, he ottavat vastuun niiden ylläpidosta ja seuraavat niiden kuntoa.

- Adoptoi monumentti on luova tapa saada paikalliset asukkaat aktiivisesti mukaan paikallisen kulttuuriperinnön hoitoon ja vaalimiseen sekä edistää pienempien rakennusten suojelua. Kohteiden laaja valikoima ja eri aikakausien edustus kertoo toiminnan kattavasta luonteesta. Toiminta myös edustaa kestävää kehitystä, ja se on selvästi mahdollista ottaa käyttöön kaikkialla Euroopassa, tuomaristo painotti.

Adoptoi monumentti -hanke on ollut käynnissä vuodesta 2008 lähtien, ja adoptoituja kohteita on tällä hetkellä Pirkanmaalla parisenkymmentä. Hankkeen suosio on kasvanut nopeasti, ja toiminta on vähitellen alkanut levitä koko maahan, mikä omalta osaltaan kertoo sen onnistumisesta.

Pirkanmaan ELY-keskuksesta hankkeen taustavoimissa on ollut mukana arkkitehti Leena Lusa.

- Hankkeessa yhdistyy ammattilaisten asiantuntemus, vapaaehtoistyön innostus ja yhteinen tahto ylläpitää ja kunnostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, kiteyttää Lusa.

Pälkäneen rauniokirkko on yksi adoptoiduista monumenteista.


Lisätietoa:

 


Regional information