Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Peltovalvonnat käyntiin (Lappi)

On jälleen se aika vuodesta kun ELY-keskuksen valvontaväki aloittaa peltotukien valvonnan maatiloilla. Tänä vuonna valvontaotantaan on kohdistunut 90 lappilaista maatilaa. Valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari vastasi kysymyksiimme peltovalvonnoista.

Mitä valvonnassa tarkastetaan?

Valvonnassa tarkastetaan monia eri asioita. Peltoalaperusteiset tuet ovat pinta-alaperusteisia, joten tilalla tarkastetaan, että kasvulohkot on merkitty kartalle oikein ja että tuenhakijalla on vuokrasopimus tai muu oikeus lohkojen hallintaan. Lisäksi tarkastetaan muun muassa kasvulohkojen viljelykasvit, viljelysuunnitelma ja että tukiehtoja on noudatettu.

Miten viljelijä voi valmistautua valvontaan?

Viljelijöille ilmoitetaan valvonnasta muutamia päiviä ennen puhelimitse. Puhelussa viljelijälle kerrotaan valvonnasta, sen tarkoituksesta sekä tarkistettavista asioista ja asiakirjoista. Ilmoituksen jälkeen viljelijän kannattaa tarkistaa, että tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla. Valvonnan takia ei kuitenkaan kannata turhaan jännittää. 

Mitä tilavalvonnan jälkeen tapahtuu?

Tilavalvonnan jälkeen valvontatulokset tallennetaan järjestelmään ja tilalle lähetetään yhteenveto, jossa on kerrottu lohkokohtaisesti valvonnan tulokset ja mahdolliset tilalla havaitut tukiehtopuutteet.

Talviaikana valvonta jatkuu vielä toimistotyönä tehtävänä asiakirjavalvontana. Silloin tarkastetaan asiakirjoista mm. lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä pelloilla. Tätä varten viljelijöiltä pyydetään tilan lohkomuistiinpanot, lanta-analyysi ja viljavuustutkimuksen tulokset.  

Lopulliset valvontatulokset viljelijät saavat loppumaksujen yhteydessä lähetettävällä tukipäätöksellä.   

Lue lisää valvonnoista ruokaviraston sivuilta:
Näin valmistaudut valvontaan


Lisätietoja:
Valvontapäällikkö Vill-Matti Kraatari
puh. 0295 037 071
vili-matti.kraatari(at)ely-keskus.fi


Regional information