Navigeringsmeny
Uutiset 2017

Nyheter 2017

Nyheter 2017

Neuvonnasta apua maatilalle moneen tarpeeseen – tulossa uusi neuvontaosio kilpailukyvyn parantamiseen (Lappi)

Viljelijät voivat kesästä lähtien saada edullista neuvontaa maatilan nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Uusi neuvontaosio auttaa tiloja esimerkiksi talousasioissa, yhtiöittämisen suunnittelussa tai markkinoinnin kehittämisessä. Neuvojat voivat auttaa kartoittamaan myös sukupolvenvaihdoksen mahdollisuuksia, aikataulutusta ja velkojen maksusuunnitelmia.

Neuvontaa voi jo nyt saada useista eri aihealueesta, muun muassa eläinten hyvinvointi-, luomu- ja ympäristöasioista.

Viljelijä maksaa neuvonnasta vain arvonlisäveron

Neuvonnan kustannukset rahoitetaan maaseutuohjelmasta. Viljelijän maksettavaksi neuvonnasta jää ainoastaan arvonlisäveron osuus, jonka neuvoja laskuttaa viljelijältä. Arvonlisävero lasketaan neuvonnan kustannuksista, jotka muodostuvat neuvontapalkkiosta (63 euroa tunnilta) ja matkakuluista.

Yhden neuvontakäynnin enimmäiskustannus voi olla 1 500 euroa ja ohjelmakauden aikana eli vuosina 2014–2020 tila voi hyödyntää neuvontaa 7000 euron edestä. Neuvontakorvauksen yläraja kaksinkertaistui alkuvuonna.

Neuvojan voi etsiä helposti maaseutuviraston sivuilla olevasta neuvojarekisteristä rajaamalla neuvojakantaa rajausehtojen avulla. Neuvojan voi tarvittaessa valita myös maakunnan ulkopuolelta. Käytännössä viljelijän tarvitsee vain ottaa yhteyttä valitsemaansa neuvojaan. Neuvoja hoitaa korvauksen hakemisen ELY-keskukselta.

Lapissa noin 150 maatilaa on saanut neuvontaa tämän ohjelmakauden aikana. Suosittuja aihealueita ovat olleet tuotantoeläinten terveydenhuolto, eläinten hyvinvointi ja ympäristökorvauksen ehdot. Neuvontakorvausta on maksettu neuvojille tähän mennessä noin 40 000 euroa. 

Neuvontajärjestelmä (Neuvo2020) on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa vuosille 2014–2020.

Lisätietoa neuvonnasta saa osoitteesta www.mavi.fi/neuvonta.

Järjestelmään hyväksytyt neuvojat löytyvät neuvojarekisterissä: www.mavi.fi/neuvojarekisteri

Lisätietoja:
Maatilarahoitusasiantuntija Hannu Puominen, puh. 0295 037 113


Regional information