Nyheter 2022

Regional information

Nyheter 2022

Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia ei ole vielä juuri näkynyt Suomessa

Ensimmäiset hanhet arktisilla pesimäalueilla ovat jo muuttovalmiudessa odottamassa sopivaa myötätuulta. Muutto alkanee loppuviikosta tai viikonloppuna.

Syyskuu on jo pitkällä, mutta valkoposkihanhen Barentsinmeren kanta ei ole vielä lähtenyt muutolle. Suomessa on vasta muutamia mahdollisesti arktisilta alueilta saapuneita valkoposkihanhia.

Suomen oman kannan valkoposkihanhet keräävät voimia muutolleen etenkin Porvoosta Vaasaan ulottuvalla rannikkoalueella. Reilu viikko sitten BirdLife Suomen ja Ympäristökeskuksen laskennoissa Suomessa havaittiin noin 27 000 valkoposkihanhea.
Barentsinmeren pesimättömät tai pesinnässään epäonnistuneet hanhet ovat jo muuttovalmiudessa. Muutolle lähdön käynnistää sopiva myötätuuli. 

Muutto alkaa kohta

Koska GPS-lähetinhanhet ovat edelleen kentän ulkopuolella arktisella Venäjällä eikä lintuharrastajiakaan ole siellä antamassa muuttotietoja, jää syksyisin suurin vastuu hanhien muuttojen ennakoinneista sääennusteille.

Ennusmerkkien mukaan valkoposkihanhien muutto alkaisi perjantain–lauantain aikana ja mahdollisesti kiihtyisi sunnuntaina–maanantaina. Tuulten painaessa lintuja luoteisemmaksi, tulisivat käytännössä kaikki ensimmäisen aallon linnut Suomeen ja pysähtyisivät vastatuuliin ja sadekuuroihin. Pian näemme kuinka käy.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa.

Lue lisää

Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia ei ole vielä juuri näkynyt Suomessa, ELY-keskuksen tiedote 13.9.2022 (sttinfo.fi)