Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Mikä ihmeen mittarata? (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Oletko maantiellä ajaessasi ihmetellyt tien poskessa olevaa kylttiä, jossa lukee teksti "Mittarata 1000 m"?  Kyseinen tienpätkä palvelee niin tavallista autoilijaa kuin esimerkiksi taksiyrittäjää;  mittaradalla  voidaan  nimittäin tarkistaa näppärästi niin auton nopeus- kuin  taksamittarikin.

Tie- ja vesirakennushallitus (TVH) velvoitti vuonna 1971 jokaisen tie- ja vesirakennuspiirin ylläpitämään alueellaan sopivaa joukkoa tierekisterimittauksissa käytettävien tarkkuusmatkamittareiden tarkistusmittaratoja.

Tänä päivänä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ovat saaneet itsenäisesti sijoittaa mittaratoja haluamiinsa paikkoihin, joten mittaratoja on aikojen saatossa sijoitettu eri puolilla ELY-keskuksen toimialuetta. Mittarata sijoitetaan suoralle, päällystetylle ja mielellään vähäliikenteiselle tieosalle.

Mihin niitä tarvitaan?

Tarkkuusmatkamittareiden lisäksi myös muut luotettavaa mittaustulosta edellyttävät mittalaitteet, kuten taksamittarit, joudutaan tarkastamaan ja kalibroimaan säännöllisin väliajoin, ja esimerkiksi taksamittarit tulee valtioneuvoston  asetuksen mukaan yhä tarkastaa mittaradan avulla. Mittaradan avulla voi tarkistaa trippimittarin lisäksi auton nopeusmittarin; siihen tarvitaan vain sekuntikello.

Mistä niitä löytää?

Mittarataa ilmaisevat tolpat ovat tien sivussa ja niissä on pieni kyltti, jossa mainitaan mittaradan pituus. Useimmat mittaradat ovat kilometrin pituisia. Viime vuosina uusia mittaratoja ei ole Kaakkois-Suomessa juuri rakennettu, ja joitakin vanhoja on poistettu mm. tien ominaisuuksien muuttuessa ja liikenneturvallisuuden niin vaatiessa.

Kartta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueen mittaradoista 

 

 Teksti: Tuomas Talka
Kuvat: Juha Puhakka
 


Regional information