Navigeringsmeny

Regional information

Maataloustukien valvonnat aloitetaan Etelä-Savossa poikkeusoloissa (Etelä-Savo)

Etelä-Savossa aloitetaan maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat juhannuksen jälkeen, kun päätukihaku on päättynyt 15.6.2020. Tukea hakevia tiloja Etelä-Savossa on noin 2 400 kappaletta. Kokotilavalvonta tehdään noin 70 tilalle. Lisäksi ELY-keskus tekee kotieläintuotantoon ja kasvintarkastukseen liittyviä tarkastuksia loppuvuoden kuluessa noin 70 kappaletta. Kuluvan kauden tarkastusmäärät ovat covid-19 epidemian johdosta selvästi tavanomaista pienemmät. 

- Käytännössä eläin- ja peltovalvontaa pääsemme tekemään tiloilla juhannuksen jälkeen ja valvonnat pystytään hoitamaan normaaliajassa, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Ritva Vaittinen.

Nuori mies tekemässä peltovalvontaa gps-laitteella.

Vuonna 2019 Etelä-Savossa maataloustukea maksettiin 59,8 miljoonaa euroa 2 450 tilalle. Kuluvana vuonna tukea saavia tiloja tullee olemaan noin 2 400 kappaletta ja tukimäärä noin 60 miljoonaa euroa. Kuva: Ritva Vaittinen

Poikkeustilanne tuo muutoksia tarkastuskäynteihin 

Vuonna 2019 maataloustukiin ja kasvintarkastuksiin liittyen tehtiin kaikkiaan noin 350 tilakäyntiä. Kuluvana vuonna tilakäyntien kokonaismäärä tullee olemaan noin 200 kappaletta.

Koronavirusepidemian vuoksi valvonnat tiloilla keskeytettiin maaliskuussa, ja vain välttämättömiä eläinsuojeluun, elintarviketurvallisuuteen sekä maksatukseen liittyviä valvontoja tehtiin tauon aikana. Valvontaa on tehty mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksillä sekä muilla vaihtoehtoisilla menetelmillä kontaktien välttämiseksi. EU:n komissio on tullut epidemiatilanteessa vastaan pudottamalla vuoden 2020 valvontavelvoitteet viidestä prosentista kolmeen prosenttiin. 

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan vierailuja tilakeskuksissa ja viljelijöiden elinpiirissä pyritään välttämään. Pääosa tarkastettavista asiakirjoista voidaan tarkastaa talviaikana ja sähköisin menettelyin. Ainoastaan lohkojen hallintaan liittyvät vuokrasopimukset ja joitain siementen vakuustodistuksista pitää tarkastaa tarkastuskäynnin yhteydessä.  

Poikkeustilanteessa on vältettävä lähikontakteja, joten tänä vuonna peltovalvontakäynnille ei kannata osallistua turvallisuussyistä. Myös tarkastajat pyrkivät välttämään lähikontakteja. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Koska tarkastajat liikkuvat lohkolta toiselle omatoimisesti, voi ilmoitus valvonnasta tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Viljelijöiltä toivotaan ymmärrystä, koska näin menettelemällä se voi olla tarkastuksen ajankäytön kannalta edullisinta. 

Luomutarkastuksista osa voidaan tehdä etätarkastuksina 

Ruokavirasto on päättänyt, että kevään ja alkukesän 2020 aikana valtuutetut luomutarkastajat voivat tehdä etätarkastuksia riskiperusteisesti. Etätarkastuksia tehdään sekä maatiloilla että elintarvikeyrityksiin. Ruokavirasto suosittaa, että valitut kohteet ottavat etätarkastuksen vastaan, jotta kaikki luomutoimijat ehtivät saada luomutodistuksen vuoden 2020 aikana.

Linkki:

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Ilpo Lehtinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4217, ilpo.lehtinen(at)ely-keskus.fi

Johtava asiantuntija Ritva Vaittinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4101, ritva.vaittinen(at)ely-keskus.fi

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)