Navigeringsmeny

Regional information

Maataloustukien valvonnat alkavat. Poikkeustilanne tuo muutoksia tarkastuskäynteihin (Kainuu)

Kainuun ELY-keskus aloittaa maataloustukien valvonnat ensi viikolla. Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustilanne on tuonut muutoksia valvontoihin kesän ja loppuvuoden ajalle. Tarkastajat ilmoittavat tänä vuonna kaikista valvontakäynneistä ennakkoon ja tilan kanssa sovitaan tarkastuksen ajankohdasta ja tarvittavista suojaustoimista.

Eläintukivalvonnat ovat olleet keskeytyksissä koronavirusepidemian aikana, mutta valvontoja jatketaan jälleen 15.6. alkaen. Peltotukien eli ns. kokotilan tarkastukset alkavat niinikään peltotukien hakuajan päättymisen 15.6. jälkeen. Tarkastuskäynti tehdään kolmelle prosentille tiloista aiemman viiden prosentin sijaan. Kainuun osalta tämä tarkoittaa reilua kahtakymmentä tilaa, jotka ovat hakeneet tukea.

Poikkeustilanteen vuoksi peltotukivalvonnoissa tarkastetaan pelkästään peltolohkot ja niiden viljelyn taso. Tilan talouskeskuksessa ei käydä tarkastamassa tukiehtoihin liittyviä asiakirjoja vaan niiden tarkastus tehdään talviaikana, samassa yhteydessä asiakirjavalvonnan ja lannoitustasojen laskennan kanssa. Peltojen vuokrasopimukset tarkastetaan erikseen sovittavalla tavalla.

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan peltovalvonnoissakin vältetään lähikontakteja viljelijöiden kanssa koronariskin takia. Suositus on, että viljelijät eivät ole mukana peltojen tarkastuskierroksella. Peltotarkastuksen havainnoista soitetaan viljelijälle tarkastuksen jälkeen. Mikäli viljelijä haluaa kuitenkin osallistua maastokierrokselle, noudatetaan silloin turvavälejä ja käytetään eri kulkuneuvoja.

Jatkossa valvonnan tarkastuskertomuksia lähetetään sähköisesti Suomi.fi -palvelun kautta. Palvelun käyttöönotto on suositeltavaa, koska se nopeuttaa ja helpottaa viranomaispostin vastaanottamista. Mikäli tuenhakija ei ole ottanut palvelua käyttöön, niin asiakirjat tulevat tuenhakijalle entisen mallin mukaisesti paperiversioina postissa.

Ruokavirasto on lähettänyt tuenhakijoille uutiskirjeen 8.6., jossa on kerrottu valvontojen tekemisestä koronatilanteen aikana. Kirjeessä on hyviä ohjeita niin pelto- kuin eläinvalvontoihin valmistautumisen varalle. Uutiskirjeen voi lukea Ruokaviraston sivuilta: maataloustukien valvonta (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Paavo Kemppainen, maaseutuelinkeinot, p. 0295 023 551, paavo.kemppainen(at)ely-keskus.fi

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)