Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Maa Kiinan ja Venäjän välissä kasvattaa talouttaan ja kiinnostaa suomalaisviejiä (Etelä-Savon ELY-keskus)

Mikä Kiinan ja Venäjän välissä oleva maa on muodostumassa tärkeäksi logistiikan keskukseksi Kiinan ja Euroopan välillä ja on Kiinan avainkumppani massiivisessa Silkkitie-hankkeessa?  Missä maassa pidetään maailmannäyttely vuonna 2017 teemana tulevaisuuden energia? Missä maassa panostetaan juuri nyt uusiutuviin energialähteisiin? Vastaus on Kazakstan, jossa toimii jo 70 - 90 suomalaisyritystä ja jossa useat suomalaiset Team Finland -yritysvaltuuskunnat ovat vierailleet viime aikoina edistämässä vientiä ja kauppasuhteita.

Kazakstanissa on kysyntää on etenkin koulutus-, kaivos-, kuljetus- ja rakennusalalla. Kazakstanin energiasektori muodostaa myös houkuttelevan markkina-alueen, ja esimerkiksi suomalainen koulutusvienti Kazakstaniin on ollut menestyksellistä. Monille Venäjän vientitilanteen paranemista odottaville liiketoiminta Kazakstanissa voi olla hyvä vaihtoehto. Helsingistä voi lentää paikan päälle vaikkapa Moskovan ja Pietarin kautta ja alle 15 päivän matkoille ei enää viisumia tarvita. Venäjäksi pärjää hyvin ja myös englantia puhutaan. Pääkaupungissa Astanassa toimiva Suomen suurlähetystö ja Finpro neuvovat ja auttavat mielellään markkinoille haluavia tai siellä jo toimivia yrityksiämme.

Suomi nimetty teknologian ja koulutuksen mallimaaksi

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazabajev on nimennyt Suomen mallimaaksi teknologian ja koulutuksen osalta. Maiden suhteet toimivat erittäin hyvin ja suomalaisilla on maassa hyvä maine. Haasteita vientiyrityksille tuovat kuitenkin joissakin tilanteissa hierarkkinen päätöksenteko ja globaalin talouskriisin vaikutukset myös luonnonvaroiltaan rikkaan Kazakstanin taloudelle. Kauppakumppanit on syytä tuntea hyvin ja selvittää taustat, suojautuminen luottoriskeiltä on tärkeää ja henkilökohtaisia suhteita on syytä hoitaa, koska niihin perustuu liikekumppanuuden menestys. Tähän kaikkeen kuluu yleensä myös aikaa yritykseltä. Etelä-Savosta on toistaiseksi vain muutama yritys vienyt tuotteitaan Kazakstaniin, mutta kiinnostus kasvaa koko ajan.

Kazakstan tutuksi koulutuksissa

Team Finland -verkosto tukee yritysten vientiä ja kansainvälistymistä. Tilaisuuden ensimmäinen osuus "Uuden Silkkitien jäljillä – megaluokan investointeja ja globaaleja vaikutusketjuja" pidettiin Tekesin tiloissa Helsingissä. ja toinen osuus "Uusia avauksia pk-yrityksille Kazakstanista ja Valko-Venäjältä" Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa Joensuussa. Kazakstanin mahdollisuuksien lisäksi kuultiin Kiinan massiivisesta OBOR (One Belt, One Road) yli 60 maata fyysisesti ja taloudellisesti yhdistävästä hankkeesta sekä Valko-Venäjän markkinatilanteesta. Tilaisuutta oli mahdollista seurata etäyhteydellä eri puolilla Suomea, myös Mikkelissä Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Mikkelissä tilaisuuden moderaattorina toimi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n rahoitusjohtaja Anitta Sihvonen. Tiedot perustuvat Anniina Koivula-Olstadin (Suomen Kazakstanin suurlähetystö) ja Aleksej Leppänen (Finpro) esityksiin.

Vientiä, ulkomaanmarkkinoita ja liiketoimintamahdollisuuksia koskevia yritystilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea vuoden mittaan jatkuvana virtana.

Team Finland -verkosto

Team Finland -verkosto kehittää kotimaan palvelua tavoitteena pk-yrityksen viennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2020 mennessä. Ensisijainen tavoite on yksinkertaistaa yritysten pääsyä verkoston palvelujen piiriin ja parantaa palvelun sujuvuutta. Riittää, kun ottaa yhteyttä yhteen Team Finland -toimijaan. Yrityksen käytössä ovat kaikille yhteinen palvelunumero 0295 020 510 ja yhteydenottolomake verkoston nettisivulla team.finland.fi/palvelut.

Alueellisiin Team Finland verkostoihin kuuluu muun muassa kehittämisyhtiöitä, yrittäjäjärjestöjä, kauppakamareita ja oppilaitoksia.

Lisätietoja:

Asiantuntija Maaret Kaksonen p. 029 502 4048
Etelä-Savon Team Finland koordinaattori Kirsi Kosunen, p. 029 502 4056
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Regional information