Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Luontolahja-kampanja innostaa suojelemaan suomalaista luontoa

18.6. käynnistyi Luontolahja-kampanja, joka kannustaa suojelemaan suomalaista luontoa. Kampanjan aikana kertyneet yksityisten henkilöiden ja yritysten suojelemat hehtaarit lasketaan yhteen, ja valtio suojelee vastaavan määrän omilta mailtaan.

Kampanjaan voivat osallistua yksityiset tahot

Kampanja on koko maan laajuinen, pois lukien Ahvenanmaa. Kampanjaan voi osallistua ottamalla yhteyttä osoitteessa ym.fi/luontolahja. ELY-keskukset perustavat tarjotuista alueista pysyviä yksityisiä luonnonsuojelualueita. 

Suojeltavien valtion alueiden suuruus on yhteensä enintään 5000 hehtaaria. Mukaan kampanjaan lasketaan kaikki yksityisten tahojen vuoden 2019 alusta suojeluun lahjoittamat kohteet. Kampanja kestää vuoden 2022 loppuun saakka. Metsähallitus valitsee kampanjan lopussa valtion suojeltavat kohteet hallinnoimiltaan mailta. 

Myös kunnat ja seurakunnat voivat antaa oman Luontolahjansa, mutta niiden lahjoittamiaan alueita ei lasketa mukaan yksityisten lahjoittamaan hehtaarimäärään, jonka valtio tuplaa omilta mailtaan. Lahjoitetuista vesialueista valtio ei osoita vastinmaita.

Kampanjaan voi ehdottaa kaikkia kohteita, jotka täyttävät luonnonsuojelulain edellytykset luonnonsuojelualueen perustamiselle. Mukaan käyvät siis kaikki luonnonkauniit tai muuten edustavat kohteet. 

Lue lisää