Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Lounais-Suomen sinilevätilanne on pysynyt rauhallisena (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuluneella viikolla Lounais-Suomen sinilevätilanne on pysynyt pääosin edellisen viikon kaltaisena. Viilennyt sää on hillinnyt sinileväkukintojen kasvua sekä epävakaa tuuli on sekoittanut sinileväesiintymiä.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla sinilevähavainnot ovat pysyneet vähäisinä. Vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vähäisesti Korppoon Korpoströmissä, Paraisilla Nauvon Seilissä sekä Rauman edustalla Otanlahdella. Kemisönsaarella Vänön vakiohavaintopaikalla on havaittu hieman sinilevää vesipatsaassa. Järvi-meriwikiin on juhannuksena kirjattu kansalaishavaintona erittäin runsas sinilevähavainto Kemiönsaaren itäpuolelle Vardskadsuddenin Strömmaan, runsas sinilevähavainto Korppoon luoteispuolella Furuskäriin sekä vähäinen sinilevähavainto Hirvensalon Jänissaareen. Muuten sinilevätilanne merialueilla on rauhallinen.  

Sisävesillä ei ole havaittu sinilevää Varsinais-Suomen ELY-keskuksen havaintopaikoilla yhtä havaintoa lukuun ottamatta. Salon Kiskon Kirkkojärven vakiohavaintopaikalla on tehty runsas sinilevähavainto kuluneen viikon aikana. Järvi-meriwikiin on kirjattu myös vähäinen sinilevähavainto viereiseltä järveltä Salon Iso-Kiskolta.

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Kesän edetessä on syytä muistaa varovaisuus sinileväpitoisen veden kanssa. Vähäinen sinilevähavainto ei ole vielä este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

(Ohje: Jos alla oleva kartta ei näy oikein, käytä esim. Firefox tai Chrome -selainta)

Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel           0295 022 879


Regional information