- Miljö
- Uppföljning av miljöns tillstånd
- Miljövård
- Miljökonsekvensbedömning
- Förorenad mark eller förorenat grundvatten
- Övriga beslut enligt miljöskyddslagen
- Anmälan om miljöskada
- Miljösäkerhet inom gruvverksamhet
- Naturvård
- Områdesanvändning och byggande
- Utnyttjande och skötsel av vattenresurserna
- Kundservice för miljöfrågor
Algsituationen
NTM-centralerna följer den regionala algsituationen och gör varje sommar en riksomfattande alguppföljning i samarbete med Finlands miljöcentral (SYKE) och kommunerna. Uppföljningen av algerna sommaren 2022 görs varje vecka under juni-september. Den riksomfattande algoversiktet publiceras på torsdagar från juni till augusti.
Riksomfattande algobservationerna sparas på webbtjänsten Insjö-havwiki. Man kan delta i uppföljningen av blågrönalger under sommaren med hjälp av Havaintolähetti som planerats för smarttelefoner eller genom att grunda en egen observationsplats i nättjänsten Järvi-meriwiki.
Riksomfattande alguppföljning 2022
Bild: Riku Lumiaro / Miljöförvaltningens bildbank.
Regional information
Ajankohtainen levätilanne (päivitetty 24.8.2017)
Pohjois-Savossa sinilevämäärä lisääntynyt
Pohjois-Savossa viidellä vakioseurantapaikalla on havaittu kuluvalla viikolla sinilevää. Kaikki sinilevähavainnot ovat olleet levämäärältään vähäisiä. Onkivedellä ja Toiviaisjärvellä sinilevätilanne jatkuu samanlaisena kuin edellisellä viikolla. Onkivedellä sinilevää on ollut lähes kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti ja Toiviaisjärvellä levää on ollut kaksi viikkoa. Unnukan Kalmanlahdella ja Porovedellä on tämän kesän toiset sinilevähavainnot. Unnukassa sinilevää havaittiin edellisen kerran elokuun alussa ja Porovedellä kaksi viikkoa sitten. Siilinjärven Kevättömällä on taas tämän kesän ensimmäinen sinilevähavainto. Järvi-meriwikin leväbarometrin mukaan tämän hetkinen sinilevätilanne on huonompi aiempiin vuosiin verrattuna. Elokuun lopussa ja vielä syyskuun alussa esiintyvät sinileväkukinnot ovat kuitenkin normaaleja.
Myös vakioseurantapaikkojen ulkopuolelta on tullut sinilevähavaintoja. Siilinjärven Syvä-Kumpusessa sekä Aumanalasessa on molemmissa edelleen sinilevää. Syvä-Kumpusessa sinilevää on edelleen runsaasti ja Aumanalasessa enää vähän. Myös Rautalammessa on edelleen runsaasti sinilevää.
Pintavedet ovat nyt yhtä lämpimiä kuin aiempina vuosina keskimäärin. Kallaveden Itkonniemellä pintaveden lämpötila oli torstaina 24. elokuuta 17,2 astetta ja Pielaveden Säviällä 16,1 astetta. Kallaveden pintaveden lämpötila on 0,8 astetta lämpimämpi ja Pielaveden lämpötila taas 0,2 astetta viileämpi kuin pitkäaikaiset keskiarvot.
Leväseuranta vuonna 2017
Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 22 havaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki alla). Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELYkeskus julkaisee oman leväkatsauksensa verkkopalvelunsa levätilanne-sivulla viikoittain sekä Twitter-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.
Omien havaintojen ilmoittaminen
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
• Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin
• Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla
Levätilannetta kannattaa tarkkailla
Leväseurannan havainnot kuvaavat havaintohetken tilannetta kyseisillä seurantapaikoilla, joten järven muissa osissa levätilanne voi olla erilainen ja se voi myös vaihdella lyhyessä ajassa. Leväseuranta ja -tiedotus eivät annakaan kattavaa kuvaa esiintymistä ja oman rannan levätilannetta kannattaa tarkkailla. Sinilevät kuuluvat järven luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Mikäli sinilevää kuitenkin on vedessä selvästi havaittavissa, ei vettä tulisi käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.
Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.
Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta:
- harjoittelija Maj Rasilainen, p. 0295 016 573
- Senast ändrad
- 2017-08-24
Ta kontakt
- Kundservice för miljöfrågor
0295 020 901 mån.–fre. kl. 9–16 (lna/mta)
kundservice.miljo(at)ntm-centralen.fi - Obs! 20.6.-12.8. betjänar vi kl. 9-15.