Navigeringsmeny

Regional information

Lämmin kesäkuu päättyi myrskyyn (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa kolmisen astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin kesäkuun keskilämpötilaksi 17 astetta, kun se tavallisesti on 13,6 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin kesäkuun keskilämpötilaksi myös 17 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,1 astetta.

Kesäkuu oli pitkään varsin kuiva. Kuukauden viimeisen päivän Päivö-myrsky korjasi sadetilannetta huomattavasti. Lopulta kesäkuun kokonaissademäärä jäi Pohjois-Karjalassa neljänneksen tavanomaista pienemmäksi. Vettä on tullut maakunnassamme 44-58 millimetriin, kun kesäkuussa sataa keskimäärin 65 milliä.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat kesäkuun lopussa yleisesti tavanomaista alempana. Poikkeuksena Orivesi-Pyhäselkä, jonka vedenpinta on nyt 2 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta ylempänä. Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan ennustetaan laskevan 10-15 cm heinäkuun loppuun mennessä. 
Pielisen vedenkorkeuden palautus luonnontilaista vastaavaksi on vielä käynnissä. Vedenkorkeus on lähellä ajankohdan keskitasoa ja sen ennustetaan kääntyvän heinäkuussa ajankohdalle tyypilliseen laskuun.
Kajoonjärven vedenkorkeus oli kesäkuun lopussa 8 cm ja Ruunaan sekä Viinijärven 15 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella pohjaveden korkeus oli kesäkuun lopussa 24 cm normaalia alempana. Kontiolahden Jaamankankaan, Ilomantsin Kuuksenvaaran ja Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus on 8-19 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen ja Koitajoen kesäkuun keskivirtaama oli lähes viidenneksen tavanomaista pienempi. Lieksanjoessa vettä virtasi kesäkuussa normaali määrä.  
Pienempien jokien virtaamat olivat yleisesti keskimääräistä pienempiä. Esimerkiksi Saramojoen ja Jänisjoen kesäkuun keskivirtaama oli kolmanneksen tavanomaista pienempi. Puntarikoskella vettä virtasi vain kolmannes normaalista määrästä.

Pintaveden lämpötila oli kesäkuun 30. päivänä Pielisellä Nurmeksessa ja Pielisjoella Joensuun kanavassa 2-4 astetta tavanomaista lämpimämpää.
Viime päivinä vesien pintalämpötilat ovat hieman laskeneet tuulisuuden ja ilman lämpötilan laskun myötä. Tänään 3. päivä heinäkuuta, Pielisjoen pintavesi on 19 asteista ja Pielisen 17,4 asteista. Pielisjoen pintavesi on 1,6 astetta normaalia lämpimämpää. Pielisen pintaveden lämpötila on tavanomainen.

Lisätietoja:

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi

 

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)