Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Kesänopeusrajoituksiin siirrytään viikolla 15 (Kaakkois-Suomi)

Kesänopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2019. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkki on vaihdettu. Talven ajaksi alennetut rajoitukset poistetaan koko maasta viikon 15 loppuun mennessä.

Olosuhteiltaan vaihteleva talvi on koetellut päällysteitä ja monin paikoin teiden pinnalla on halkeamia tai muita vaurioita. Kaakkois-Suomessa kesänopeusrajoituksiin siirrytään kuitenkin normaalisti kaikilla teillä. Päällysteiden kuntoa seurataan ja tarvittaessa nopeuksia alennetaan, mikäli mahdollinen sateinen kesä heikentää tilannetta entisestään.

Kesäajan nopeusrajoitusperiaatteet

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta niitä tieosuuksia, joilla on pysyvä alempi rajoitus. Tieosilla, joilla on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset, kesänopeuksia on voitu käyttää valoisaan aikaan hyvissä keliolosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen syksyllä 2018 tehdyn päätöksen mukaisesti. Näillä osuuksilla nopeusrajoituksia säädellään sään, kelin ja liikennetilanteen mukaan ympäri vuoden.

Muilla pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Lisäksi muutamat talviajaksi alhaisemmille rajoituksille (60 km/h tai 70 km/h) alennetut lyhyet tieosuudet/pistekohtaiset rajoitukset palautetaan 80 kilometriin tunnissa.

Aja olosuhteiden mukaan ja huomioi muut

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljon tiekohdittain ja vuorokaudenajoittain, sillä kevätsää voi muuttua nopeastikin. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla voi esiintyä mustaa jäätä, minkä vuoksi turvallinen ajonopeus voi olla huomattavasti alempi kuin liikennemerkissä osoitettu nopeusrajoitus. Tärkeää on muistaa, että ääriolosuhteissa ei kannata ajaa kovaa.

Kevät houkuttelee teille ja pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Turvallinen ja toimiva liikenne onkin yhteispeliä liikennemuodosta riippumatta. Ennakoimalla tulevat liikennetilanteet, käyttäytymällä fiksusti ja ottamalla toiset huomioon vältetään sekä vahinkoja että säästetään hermoja. Liikenteessä maalaisjärki ja lain noudattaminen edesauttavat matkan taittumista leppoisasti.

Lisätietoja:                 

Yksikön päällikkö Jussi Kailasto, puh. 0295 029 199


Regional information