Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Kesäduuni Uudellamaalla 2014 –kampanja käynnistyi (Uudenmaan ELY-keskus)

Kampanja haastaa uusmaalaiset yrittäjät tarjoamaan nuorille kesäksi töitä. Sen toteuttavat Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus ja Uudenmaan TE-toimisto. Yhteistyökumppaneina ovat Espoon Yrittäjät, Uudenmaan Yrittäjät, Vantaan Yrittäjät, Helsingin seudun kauppakamari ja Suomen Lehtiyhtymä. Kampanjan suojelijana toimii työministeri Lauri Ihalainen.

- Kunta, yhdistys, yritys… kuka tahansa on tervetullut mukaan, Kesäduuni Uudellamaalla 2014 -kampanjan suunnittelijana toimiva Elina Lomperi Uudenmaan liitosta (kuvassa) totesi kampanjan käynnistämistilaisuudessa Helsingin Finlandia-talolla. Hän toivoi, että työnantajat saisivat toinen toisiltaan intoa palkata nuoria ja painotti, ettei kesätyörupeaman tarvitse olla pitkä, myös lyhyet työsuhteet käyvät.

Kampanja pyörähti käyntiin toista kertaa. Viime vuonna sen avulla saatiin kesätöitä 11 000 nuorelle. Työnantajia oli mukana noin sata. Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitosta uskoi, että paikkoja saadaan ensi kesänä ainakin saman verran, vaikka alueen työttömyysaste on korkea.

Kampanjassa hyödynnetään nuorisotakuuta ja sen kautta voi tarjota myös oppisopimuskoulutuspaikkoja. Nuorisotakuun todettiin lähteneen käyntiin Uudenmaan alueella hyvin. Monenlaisia aktiviteetteja on virinnyt, mutta sekä nuoret että nuorten parissa työskentelevät kaipaavat työpaikkoja.


Ei pidä vain synkistellä

Työllisyys, yrittäjyys ja maahanmuuttoyksikön päällikkö Merja Ekqvist Uudenmaan ELY-keskuksesta toi esille Uudenmaan alueen työllisyyslukuja. Uudenmaan ELY-keskuksen alueella oli joulukuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita 8 353, joista 1 762 oli alle 20-vuotiaita. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi edelliseen kuukauteen verrattuna 1 265 henkilöllä. Vuoden aikana alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys lisääntyi 2 298 henkilöllä (38,0 %).

Ei kuitenkaan pidä pelkästään synkistellä. Uudenmaan alueella on vilkkaat työmarkkinat; työpaikkoja on avoimena kuukausittain keskimäärin 8 000 – 9 000. Ekqvist muistutti Hartwall-areenalla taannoin järjestetyn Nuorten TakuuAreena 2013 tilaisuuden annista: Työsuhteita solmittiin, sillä yrityksillä oli rekrytointitarpeita. Rekrytointitarpeet todistettiin myös Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelman oppisopimushaaste-hankkeen yhteydessä. Sen avulla hankittiin nuorille viime vuonna liki 200 oppisopimuskoulutuspaikkaa. Projektiryhmän puheenjohtaja, toimitusjohtaja Tina Nyfors Locnet Oy:stä painotti oppisopimuskoulutuksen merkitystä.

- Halusimme pureutua sellaiseen asenteeseen, että oppisopimuskoulutus olisi tarkoitettu luusereille.

Myös kehittämispäällikkö Raimo Hokkanen (kuvassa) Uudenmaan TE-toimistosta tähdensi nuorten työllistymismahdollisuuksia.

- Vaikka työttömyys on noussut niin Suomessa kuin Euroopassa, työnantajat tarvitsevat tulevaisuudessa uutta työvoimaa.

Uudenmaan alueella on paljon nuoria, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Alueelta myös puuttuu paljon ammatillisen koulutuksen paikkoja, Hokkanen huomautti, mutta nyt niitä lisätään esimerkiksi Nuorten Aikuisten Osaamisohjelman avulla, hän lupasi.


"Raha ei kasva puussa"

Myös kampanjan nuorten ryhmä esittäytyi tilaisuudessa. Nuoret antavat kampanjalle omaa näkökulmaa ja osallistuvat sen toteuttamiseen. Ryhmää vetää kansanedustaja Jani Toivola.

Osa nuorista kertoi olleensa aiemmin kesätöissä, tässä heidän tunnelmiaan: Sai näppituntumaan työelämään, arvostan kesätöitä, koska se on ensimmäinen askel, missä näkee, mitä se työnteko voisi olla tulevaisuudessa. Raha ei kasva puussa – sen oppii erittäin hyvin. Opin ottamaan vastuuta, oli tosi tärkeää, että piti oppia tekemään itse. Tuo pientä virkistystä työpaikalle, kun työnantaja saa opastaa nuorta.

Nuorten ryhmä esittäytymässä. Vasemmalta oikealle: Adelina Svärd, Arttu Aurinkovuori, Karri Wickman, Alen Nsambu, Emma Holsti ja Kerttu Komulainen

 

Lisätietoja Kesäduuni Uudellamaalla sivustolta

 

 

 

 


Regional information