Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Hämeeseen neljä miljoonaa euroa EU-rahoitusta ja kansallisia yritystukia (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt tammi-maaliskuussa 2019 Kanta- ja Päijät-Hämeeseen yhteensä lähes 4 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritysrahoitusta, Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoitusta sekä kansallista rahoitusta yritysten kehittämispalveluihin. Rahoituksesta 65 % muodostui alueellisista ESR-hankkeista ja loput yritystuista. 

Yritystukea tuotantolinjaston hankkimiseen ja muihin investointeihin

Erilaisia yritystukia myönnettiin Kanta- ja Päijät-Hämeeseen yhteensä lähes 1,7 miljoonaa euroa. Yrityksen kehittämisavustuksen (EAKR) osuus summasta on hieman yli 1,1 miljoonaa. Kanta-Hämeeseen tästä kohdistui 51 % ja tukea on saanut viisi yritystä. Suurimman kehittämisavustuksen, 226 700 euroa, on saanut Forssan Metallityöt Oy karmin ja ovilevyn tuotantolinjaston hankkimiseen. Uudenlainen linjasto mahdollistaa erikokoisten tuotteiden valmistuksen huomattavasti pidemmälle kuin nykyinen toimintatapa. Muita kehittämisavustusta saaneita yrityksiä Kanta-Hämeessä ovat mm. Delva Oy 3D-tulostimien investointeihin sekä Praecom Oy kansainvälistymiseen. 

Päijät-Hämeeseen rahoitettiin 15 yrityksen kehittämishanketta, yhteensä hieman yli 0,5 miljoonaa euroa. Suurimman avustuksen, 96 250 euroa, on saanut Kera-Group Oy Orimattilasta liiketoiminnan laajentamiseen Ruotsissa ja Norjassa. Muita rahoitusta saaneita yrityksiä Päijät-Hämeessä ovat mm. lahtelainen Oy Udda Finland Ltd kasvuun ja kansainvälistymiseen, hollolalainen Ovi-Hollola Oy puuntyöstökoneen hankintaan sekä lahtelainen Penope Oy ERP-järjestelmän uusimiseen. Lisäksi Päijät-Hämeeseen rahoitettiin yksi yrityksen toimintaympäristön kehittämishanke, jonka suuruus on 83 440 euroa. 

Loput yritystuista muodostui yritysten kehittämispalveluista. Tukea myönnettiin Hämeeseen 190 352 euroa, josta 59 % Päijät-Hämeeseen. Summa muodostui yritysten konsultointipalvelusta sekä yritysten avainhenkilöstön koulutuksesta. 

Lahden ammattikorkeakoulussa kehitetään puualan koulutusta 

Alueellisiin ESR-hankkeisiin Hämeessä myönnettiin yhteensä lähes 2,6 miljoonaa euroa ja uusia hankkeita käynnistyy 11. Kaikki uudet hankkeet sijaitsevat Päijät-Hämeen maakunnan alueella. Lahden ammattikorkeakoulu Oy on saanut rahoitusta neljään hankkeeseen, joista suurin Puujalostamo - puuosaamisen keskittymä Päijät-Hämeessä. Hankkeen tavoitteena on kehittää puuosaamisen koulutusta ja vahvistaa Päijät-Hämeen profiilia puualan merkittävänä osaamiskeskuksena ja työllistäjänä. Lahden ammattikorkeakoulu Oy toimii lisäksi osatoteuttajan kolmessa muun organisaation hallinnoimassa hankkeessa. Esimerkiksi eSports Education Ecosystem -hankkeessa lähdetään kehittämään e-urheilun koulutusmallia Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy:n sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. 

Rahoitukseltaan suurin hanke Päijät-Hämeen alueella on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos Lab Lahti -hanke, jossa kehitetään valmennus- ja palveluprosessia työn tai koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille. Hankkeessa pyritään löytämään rohkeita työllistymistä edistäviä toimintamalleja.  

Etelä-Suomeen yhteensä 11,3 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta 

Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle myönnettiin tammi-maaliskuussa 2019 yhteensä lähes 11,3 miljoonaa euroa yritys- ja hankerahoitusta. 

Rahoituksesta yli 8,3 miljoonaa muodostui uusista alueellisista ESR-hankkeista. Uusia hankkeita Etelä-Suomessa käynnistyy yhteensä 33. Eniten rahoitusta myönnettiin Uudenmaan alueelle, hieman yli 4,3 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan 12 uutta hanketta. Hämeeseen rahaa myönnettiin lähes 2,6 miljoonaa ja Kaakkois-Suomeen 1,7 miljoonaa euroa. 

Yritystukien osuus rahoituksesta oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Yritysten kehittämisavustusta (EAKR) Etelä-Suomen alueelle myönnettiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa ja toimintaympäristöavustusta 83 440 euroa. Kehittämishankkeita rahoitettiin 25 ja toimintaympäristön kehittämishankkeita yksi. Eniten kehittämisavustusta myönnettiin Hämeeseen. 

Yritysten kehittämispalveluihin myönnettiin lähes miljoona euroa kansallista rahoitusta. Tämä muodostui yritysten analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluista. Konsultointipalvelun osuus kokonaissumasta on noin 74 %. Kehittämispalvelujen rahoituksesta 72 % kohdentui Uudenmaan alueelle. 


Kuva: Hämeen ELY-keskuksen rahoitusyksikön ESR- ja EAKR -rahoitus sekä kansallinen yritysrahoitus Hämeessä, Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tammi-maaliskuussa 2019. 

 

Lisätietoja: 

Yksikön päällikkö Sinikka Kauranen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 151 

Kaikki Etelä-Suomen alueella rahoitetut ESR-hankkeet ja yritystuet löytyvät maakunnittain www.rakennerahastot.fi-sivuston Etelä-Suomen osiosta Toimintaa ja tuloksia - Rahoitetut hankkeet

Tiedotus:  

Viestintäasiantuntija Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176 

Liitteet: 


Regional information