Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Etelä-Savon viljelijöistä suurin osa käytti sähköistä tukihakua (Etelä-Savo)

Noin 89 prosenttia Etelä-Savon viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti 15.6. päättyneessä viljelijätukihaussa. Viime vuonna sähköisesti jätettyjen maataloustukihakemusten määrä oli 84,1 %. Alustavan tiedon mukaan Etelä-Savon kuntiin saapui kaikkiaan 2 598 tukihakemusta, joista sähköisesti jätettyjä oli 2 302 kpl. Tukihakemusten kokonaismäärä väheni 45 kpl viime vuoteen nähden.

Vilkkainta sähköinen haku oli Hirvensalmella, jossa 93,1 % hakemuksia tuli sähköisenä. Pertunmaalla ja Kangasniemellä päästiin yli 92 prosentin osuuteen. Sähköisen asioinnin kasvua oli eniten Rantasalmen yhteistoiminta-alueella (Joroinen, Juva, Rantasalmi ja Sulkava), jossa sähköinen asiointi kasvoi n. 8 % viime vuoteen nähden.

Itä-Savon alueella sähköisesti jätettyjen tukihakemusten määrä jäi noin 81 prosenttiin. Keskimääräistä alhaisempaan sähköisen asioinnin määrään vaikutti tällä alueella tietoliikenneyhteyksissä ilmenneet vaikeudet.

Sähköisen haun ansiosta pidempi hakuaika

Viljelijätukien hakuaika oli tänä vuonna aiempaa pidempi, koska Suomessa otettiin käyttöön myöhäisin EU:n sallima hakupäivä 15.6. Tämä oli mahdollista siksi, että valtaosa viljelijöistä tekee hakemuksensa sähköisesti, mikä lyhentää paperihakemusten tallentamiseen tarvittavaa aikaa.

Myöhäisemmän hakuajan etuna on, että viljelijä voi jättää tukihakemuksen vasta tietäessään, mitä aikoo kylvää tai on kylvänyt pelloille. Koska hakemuksen tietoja pystyi muokkaamaan viimeiseen hakupäivään saakka, erillinen kylvöalojen muutosilmoitusvaihe ja lomake poistuivat käytöstä.

Viljelijät ja kuntien viranomaiset tyytyväisiä Vipu-palveluun

Viljelijät ja kuntien viranomaiset ovat olleet tyytyväisiä Maaseutuviraston Vipu-palveluun. Automaattisten tarkistusten ansiosta siinä voidaan välttää monet virheet tukihakemusta täytettäessä. Sähköisesti jätetyt tukihakemukset luovat perustan tukien myöntö- ja maksujärjestelmän sujuvuudelle ja nopeutumiselle. 

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Maija Puurunen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 074, maija.puurunen(at)ely-keskus.fi
Johtava asiantuntija Ossi Tuuliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 098, ossi.tuuliainen(at)ely-keskus.fi


Regional information