Navigeringsmeny
Uutiset 2015

Nyheter 2015

Nyheter

Etelä-Savon järvivedet harvinaisen viileitä (Etelä-Savon ELY-keskus)

Vesistöjen lämpötilat ovat Etelä-Savossa tavanomaista alhaisempia. Viileä sää on pitänyt uimavedet koleina.  Järvivesien lämpötilat Etelä-Savossa eivät ole tänä kesänä ylittäneet virallisilla havaintopaikoilla 20 asteen rajaa.

Kesäkuun alkupuolella vedet lämpenivät viileiden säiden myötä erittäin hitaasti. Juhannuksen tienoilla lämminneen sään myötä vedet lämpenivät hetkellisesti mutta viilenivät taas uudelleen. Haukivuorella Kyyveden havaintoasemalla mitatut veden pintalämpötilat olivat kesäkuussa 2000-luvun kylmimpiä. Savonlinnassa Haukiveden mittausasemalla järvivesi on viimeksi ollut näin kylmää vuonna 2000.

Myös heinäkuussa mitatut järvivesien lämpötilat ovat olleet toistaiseksi tavanomaista viileämpiä. Kyyvedellä on viime päivinä mitattu noin 18–19 asteen ja Haukivedellä noin 17–18 asteen lämpötilalukemia. Tavanomaisesti lämpötila on kohonnut pintavesissä noin 4 astetta korkeammaksi, yli 20 asteen lämpötilalukemiin. Viime kesään verrattuna ero on huomattava – pintalämpötilat olivat vuosi sitten heinäkuussa koko Etelä-Savossa normaalia lämpimämmät ja esimerkiksi Kyyvedellä mitattiin jopa yli 25 asteen lukemia.

Vesistöennusteiden mukaan vesistöjen lämpötilojen ei ennakoida tänä kesänä enää nousevan.

Linkit

Pintavesien lämpötilat

Lisätietoja

Vesistöinsinööri Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 224


Regional information