Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Erikoismaatalouden ja elintarvikejalostuksen tärkeyttä pohdittiin Maatingissa

Pohjois-Savon maaseudun kehittäjät kokoontuivat Suonenjoelle  25.10. Maatinki -maaseutuohjelman kokoukseen pohtimaan erikoismaatalouden ja elintarvikejalostuksen tulevaisuutta. Maatinkiin osallistui maaseudun kehittäjiä mm. ELY-keskuksesta, Leader-ryhmistä, kehitysyhtiöistä, oppilaitoksista ja neuvontajärjestöistä.

Usko tulevaan on vahva - investointeja elintarvikeyrityksiin tehty

Olli Tiainen Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:stä nosti esille, että Sisä-Savossa on tehty paljon investointeja elintarvikeyrityksien keskuudessa. Oletettavaa on, että tämä tulee vaikuttamaan positiivisesti alueen kehittymiseen tulevaisuudessa huolimatta Venäjä-pakotteista. Vuokko Niemitalo nosti esiin, että Hyvinvointia elintarvikkeista-hankkeen tuloksena on syntynyt yksi uusi yritys marjanviljelyalle ja tuotekehitetty on noin 40 tuotetta.  

Kehitystyötä tehdään myös BerryGrow- ja EduBerry- hankkeissa. Raija Kumpulainen kertoi erilaisista marjanviljelyn tuotantomenetelmistä ja lajikkeista, joita kehitetään ja jalkautetaan BerryGrow -hankkeen avulla. EduBerry -hankkeessa puolestaan lisätään marjanviljelijöiden ammatillista osaamista. Pohjois-Savon alueella viljellään edelleen eniten mansikkaa, mutta myös vadelmaa ja herukkaa.

Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtaja Matti Leinonen kertoi videotervehdyksessään yritysrahoituksen tärkeydestä yrityksen kehittymisessä ja kiitteli ELY:n hyvää palveluasennetta. Leinonen kertoi myös vahvasta uskosta tulevaisuuteen. Ilona Sares ProAgria Pohjois-Savo ry:stä esitteli RuokaSavo ja Premium -hankkeita, joiden tarkoituksena on mm. vahvistaa Pohjois-Savon ruokamaakunnan asemaa ja vauhdittaa paikallisten raaka-aineiden käyttöä ravintoloissa.

Maaseuturahastossa vielä jakovaraa jäljellä

Pohjois-Savon ELY-keskuksesta suoraan haettuja hanketukia on myönnetty noin 9 miljoonan ja yritystukia noin 2 miljoonan edestä. Sekä ELY:n että Leader-ryhmien tavoitteena on, että yritystukien haku vilkastuisi. Nuorten viljelijöiden aloitustukea on myönnetty 650 000 euron edestä ja maatalouden investointitukien puolelle tukea on myönnetty 6,2 miljoonaa euroa.

Yritysrahoituksesta tiedotetaan muun muassa HighwaySavo -viestintähankkeen avulla. HighwaySavon tiedottaja Hannakaisa Markkanen sanoo, että hankkeen tavoitteena on lisätä maaseuturahaston tunnettavuutta ja käyttöä.

Verkostomaisuutta lisätään - Maatinki saa oman Facebook-ryhmän

Maatinki saa oman Facebook-ryhmän, jonka tarkoituksena on jakaa maaseudun kehittäjien tapahtumia ja ajankohtaisia asioita Pohjois-Savossa. Ryhmästä löydät kätevästi myös jo pidettyjen Maatinkien materiaalit. Avoimeen ryhmään ovat tervetulleita maaseudun kehittäjäorganisaatiot ja maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet. Tule mukaan Maatingin Facebook -ryhmään!

Suomen ensimmäinen maaseutuparlamentti syyskuussa 2017 Leppävirralla

Maaseutuparlamentti järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa Leppävirralla 1.-3.9.2017 ja se kokoaa yhteen maaseudun kehittämisestä ja maaseutupolitiikasta kiinnostuneet. Pohjois-Savon Kylät ry:stä Merja Kaija on vastuussa käytännönjärjestelyistä. Mukaan parlamenttiin haetaan paikallisia retkikohteita, työpajojen aiheita ja kumppaneita. Kaijaan voi olla suoraan yhteydessä oman idean kanssa.

 

Lisätietoja ELY-keskuksesta:

yksikön päällikkö Juha Kaipiainen, p. 0295 026 692, juha.kaipiainen(at)ely-keskus.fi
maaseutuasiantuntija Eija Äärilä, p. 0295 026 623, eija.aarila(at)ely-keskus.fi
leader-asiantuntija Tuulikki Vesterinen, p. 0295 026 639, tuulikki.vesterinen(at)ely-keskus.fi
maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, p. 0295 026 010, juha.ikaheimo(a)ely-keskus.fi
hankesihteeri Henna Huovinen, p. 0295 026 604, henna.huovinen(a)ely-keskus.fi

 

25.10. pidetyn Maatingin esitysmateriaalit löydät täältä.

 

(teksti ja kuva: Henna Huovinen ja Hannakaisa Markkanen)


Regional information