Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Alueelliset kehitysnäkymät: Alueilla suunta kohti parempaa (Kainuun ELY-keskus)

Alueelliset näkymät elinkeinoelämän ja työllisyyden kehittymisestä ovat kääntyneet myönteiseen suuntaan suurimmassa osassa Suomea. Myös Kainuussa kasvuodotukset ovat maltillisen positiivisia. Poikkeavaa tässä on, että Kainuu on tässä muuta maata edellä. Yleensä kasvukausi on tullut Kainuuseen muuta maata hitaammin. Nyt varsinkin työllisyyden parantumisen odotukset ovat kuitenkin osassa Etelä- ja Keski-Suomea vielä varsin synkät.

– Viime syksyn arvioihin verrattuna alueiden näkymissä on tapahtunut käänne parempaan suuntaan, mutta kasvuodotukset ovat rauhallisia. Muutosta arvioitaessa on myös muistettava, että lähtötaso on todella heikko, toteaa katsauksen koostanut strategiajohtaja Jouko Nieminen KEHA-keskuksesta.

Suurten investointien vaikutus alueiden näkymiin korostuu edelleen. Alueellisesti positiivisimmat odotukset ovat Äänekosken, Saarijärvi-Viitasaaren ja Raahen seuduilla. Myös Vakka-Suomi ja Etelä-Pirkanmaa erottuvat myönteisyydellään. Haasteellisimmat näkymät ovat Salon, Kotka-Haminan sekä Ylä-Savon seuduilla. Vuoden kuluessa näilläkin alueilla odotetaan kehityksen tasoittuvan.

Kainuun yritysten kasvuhakuisuus lisääntynyt

Helmikuisen pk-yritysbarometrin mukaan kasvuhakuisten yritysten määrä on Kainuussa 50 % ja ylittää selvästi koko maan 45 %:n tason. Henkilöstönsä kasvua ennakoi 22 % alueen yrityksistä, kun vastaava luku koko maassa oli 18 %.

Kehys-Kainuussa myönteisiä odotuksia tukevat Kuhmon puuteollisuuden uudet työpaikat, tuulivoiman rakentaminen Ylä-Kainuussa ja Suomussalmella kansallispuiston perustaminen Hossaan.

Kajaanin seutukunnan alueella uusia avauksia on odotettavissa biotaloudessa. Uusiutuvan energian osuus energiantuotantoon käytetystä raaka-aineesta on maakunnassa yli puolet, ja osuus jatkanee kasvuaan. Bioetanolitehdas käynnistyy Kajaanissa vuoden loppupuolella. Epävarmuutta kaivosalan aiheuttaa maailmanmarkkinahintojen kehitys.

Työvoiman kysyntä on Kainuussa vilkastunut ja työllisyyden odotetaan paranevan tulevan vuoden aikana koko alueella. Paranevan työllisyyden kääntöpuolena on lähinnä ikääntyneitä työnhakijoita koskeva pitkäaikaistyöttömyys.

Alueelliset kehitysnäkymät on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueidensa seutukuntien nykytilasta ja talouden kehityksestä.Alueelliset kehitysnäkymät -raportti julkaistaan 14.4.2016 Kuusankoskella. Kevään 2016 raportti ja videotallenne julkistamistilaisuudesta löytyvät verkosta 14.4. jälkeen osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi

Tilaisuus on katsottavissa verkossa suorana lähetyksenä klo 9.20 alkaen osoitteessa:http://cloud.magneetto.com/tem/2016_0414_alueellisetkehitysnakymat/angular

Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisut 2016:
http://www.temtoimialapalvelu.fi/alueelliset_kehitysnakymat/alueelliset_kehitysnakymat_-julkaisut_2016

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Leena Meriläinen Kainuun ELY-keskus p. 0295 023 570
Strategiajohtaja Jouko Nieminen, KEHA-keskus, puh. 029 502 2769
Kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

 


Regional information