Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Aineettomat oikeudet liiketoiminnassa tutuiksi luovien alojen verkostolle (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen Luovien alojen verkosto kokoontui ELY-keskuksessa Kouvolassa 6.4.2016. Tilaisuudessa käsiteltiin erityisesti aineettomia oikeuksia ja niiden merkitystä luovan talouden liiketoiminnassa. Työllisyyden, yrittäjyyden ja osaamisen palvelut -yksikön päällikkö Tea Raatikainen toivotti osallistujat tervetulleiksi kokoukseen, jossa etäyhteyksiä hyödyntäen oli osallistujia ELY-keskuksen toiminta-alueen molemmista maakunnista. Luovien alojen verkoston tehtävänä on edistää luovan työn tekijöiden työllisyyttä, sekä luovan talouden tuotanto- ja toimintaedellytyksiä Kaakkois-Suomen alueella.

Marit Hohtokari ja Noora Kiili Cursor Oy:stä pitivät keskustelun pohjaksi esityksen aineettomien oikeuksien liiketoiminnasta ja Intellectual Property Rights eli IPR-agenteista. Aineettomien oikeuksien liiketoimintaan kuuluvat niin tekijänoikeudet, tavaramerkit, mallisuojat, patentit, nimet, tieto kuin domainitkin. Keskeinen osa aineettomien oikeuksien liiketoimintaa on lisensointi, jossa käydään kauppaa immateriaalioikeuden alaisen omaisuuden käytöstä. Aineettoman arvonluonnin ydinidea tiivistyy Hohtokarin ja Kiilin mukaan esimerkiksi siinä, kuinka parin euron arvoinen muki Muumi-lisensoituna maksaa keskimäärin n. 17–25 euroa. Luova sisältö ja Muumi-brändi moninkertaistaa mukin tuotantoketjun arvonlisän. Kansainvälisesti aineettomien oikeuksien merkitys on 5 % bruttokansatuotteesta. Suomen tekijänoikeuksiin perustuvan liiketoiminnan arvo vuonna 2008 oli 25 miljardia euroa. Sen tuottama arvonlisä oli 7 miljardia euroa, joka oli 4,7 % kansantuotteesta. Aineettomien oikeuksien kauppatase vuosina 2011–2012 oli runsaan miljardi euroa ylijäämäinen. Lisensointiliiketoiminta globaalisti kasvaa voimakkaasti.

Keskustelu aineettomista oikeuksista oli erittäin ajankohtainen, koska lähiaikoina luovien alojen verkosto aikoo keskittyä Kaakkois-Suomen kulttuurimahdollisuuksien hankkeistamiseen ja tuotteistamiseen. E18-valtatie ja raideliikenne mahdollistavat Kaakkois-Suomen ulottumisen laajentuvan metropolialueen vaikutuspiiriin, joten brändääminen voisi auttaa myös alueellisessa kehityksessä.


Tea Raatikainen ja Marit Hohtokari keskustelivat
ennen kokouksen alkua.

Lisätietoa:
Luova talous ja kulttuuriyrittäjyys


Regional information