Navigointivalikko
NaturVention Oy

NaturVention Oy - Luontoäiti mukana sisäilman kehitystiimissä

NaturVention Oy sai alkunsa yleistyvästä ongelmasta, terveydelle haitallisesta sisäilmasta. Aki Soudunsaari, toinen yrityksen perustajista, sai opettajan työssään ikäviä oireita koulun sisätiloissa. Ulkona oireet helpottivat. Yliopiston innovaatiokurssilla hän pohti opiskelukaverinsa Niko Järvisen kanssa, voisiko ongelman kääntää mahdollisuudeksi. Vuonna 2011 perustettu yhtiö työllistää nyt 24 eri alojen asiantuntijaa ja on vauhdilla kansainvälistymässä. 

Monialaista osaamista ja mikrobeja

Nikolla oli kokemusta jätevesien puhdistamisesta mikrobien avulla. Ilmiötä kutsutaan biotransformaatioksi. Entä jos kasvien juuristossa elävät mikrobit voisi valjastaa puhdistamaan sisäilmaa hajottamalla haitalliset yhdisteet ravinteiksi.

Ennen kuin idea muuttui toimivaksi innovaatioksi, tarvittiin monialaista osaamista. Aki ja Niko kokosivat yhteen asiantuntijoita it-sovellusten, biologian ja terveystieteen alueilta. Luontoäiti tarjosi tiimiin kasveille miljoonien vuosien aikana kehittyneen kyvyn hyödyntää mikrobien toimintaa. Viherseinän kasvatusmenetelmän pohjaksi valikoitui NASA:n 70-luvulla kehittämä, aktiivinen vesiviljelytekniikka.

Riskinottokykyä ja kehittämistukea

Biotransformaatioon perustuva, perinteisiä viherseiniä moninkertaisesti tehokkaampi tuote oli prototyyppiasteella ja testitulokset olivat erinomaisia. Tavoitteena oli luoda kokonaispatentoitava ratkaisu, jolle haettaisiin kansainvälinen patentti.

- ELY-keskuksen virkamiehiltä löytyi yllättävää rohkeutta ja näkemyksellisyyttä keksinnön kaupallistamismahdollisuuksiin liittyen, sanoo Soudunsaari. Ensimmäinen kehittämisavustus myönnettiin yritykselle sen perustamisvaiheessa 2011. Rohkeudesta suuri kiitos ELY-keskukselle. Ilman tuota tukea emme olisi tässä.

Hyvin sujuneen ensimmäisen hankkeen jälkeen ELY-keskus myönsi toisen kehittämisavustuksen edullisemman, nopeamman, huolto- ja ympäristöystävällisemmän tuotantomenetelmän luomiseen. Se mahdollisti paremmin kansainväliseen jakeluun skaalautuvan, laadukkaan tuotteen.

Hengittämisen markkinoilla kysyntää riittää

NaturVentionin patentoiman Naturbo™-teknologian ansiosta tuotteiden kyky puhdistaa sisäilmaa on Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan 129-kertainen verrattuna tavallisiin kasveihin ja viherseiniin. Tuotteita on käytössä jo noin 130 suomalaisessa koululuokassa sekä parissasadassa liike-, toimisto- ja muissa julkisissa tiloissa.

Toimituksia on tehty myös Moskovaan ja Pietariin, ja tavoitteena on löytää partnereita erityisesti Lontoosta, Lähi-Idästä ja Kiinasta. Kysyntää ja kiinnostusta löytyy yhä enemmän, etenkin maailman suurkaupungeissa, missä ulkoilman laatu on saasteiden vuoksi heikko. Luonnonmukainen sisäilma tuo helpotusta tiloihin, joissa ihmiset viettävät suuren osan vuorokaudestaan.

Uusi tuotelanseeraus maaliskuussa 2015

NaturVention Oy rekrytoi nyt aktiivisesti uusia osaajia varsinkin kaupallisiin tehtäviin. Lähiaikojen tärkein askel on puhtaan suomalaisen ilman kansainvälisille markkinoille tuonut brändi, Naava Smart, jonka lanseeraustilaisuus oli pääkaupunkiseudulla 25.3.2015.

Naava Smart -viherseinä yhdistää viimeisimmän sisäilmateknologian ja skandinaavisen design-osaamisen. Sen suunnittelussa on ollut mukana sekä tieteen että taiteen huippuammattilaisia. Naturbo™-teknologia tuotteen ytimessä optimoi sisäilman laatua tekoälyjärjestelmällä, joka aistii erilaisia asioita sekä sisä- että ulkoilmasta. Tarkoituksenmukaisuus, käytön helppous ja luontoelementtien ainutlaatuinen vaikutus ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin yhdistyvät aivan uudenlaisella tavalla.

 

Viestintäpäällikkö Eeva Niemelä ja yrittäjät Aki Soudunsaari sekä Niko Järvinen poseeraavat kadulla viherseinän vierellä.

NaturVention Oy matkalla maailmalle sisäilmaa parantamaan. Kuvassa viestintäpäällikkö Eeva Niemelä ja yrittäjät Aki Soudunsaari sekä Niko Järvinen. (Kuva: Teemu Granström)


Alueellista tietoa


oikopolut

Päivitetty: 22.06.2020