- ELY-keskukset
- Alueen tila ja näkymät
- Organisaatio
- Suunnittelu ja seuranta
- Projektit ja hankkeet
- Tiehankkeet
- Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma
- Kiinni työelämään -hanke (ESR)
- Nuorten start up -pilotti
- Tehtävät ja toiminta
Video on julkaistu 15.8.2023
Ravinnekierrätyksen kokeiluhankkeista kohti investointia
BioKymppi Oy on toteuttanut vuosien ajan ravinteiden kierrätykseen liittyviä kokeiluhankkeita, jotka ovat edenneet investointihankkeeseen asti.

Kiteeläinen BioKymppi on keskittynyt ravinnekierrätykseen yhtiön alkuajoista 2006–2007 saakka. Yritys on toteuttanut kolme tutkimus- ja kehittämishanketta, jotka ovat saaneet rahoitusta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.
Vuosina 2016–2020 toteutettujen kahden ensimmäisen tki-hankkeen tavoitteena oli tuottaa biokaasulietteistä konsentroituja lannoitevalmisteita kalvosuodatusmenetelmällä. Hankkeissa muun muassa kehitettiin kalvosuodatuslaitteistoa ja syntyneellä lannoitekonsentraatilla tehtiin viljelykokeita.
"Ensimmäiseen hankkeeseen tuli vinkki Luomuliitosta. Hankkeessa oli mukana seitsemän osatoteuttajaa, kuten tiedotukseen ja teknologiaan erikoistuneita yrityksiä sekä ammattikorkeakouluja. Me toimimme hankkeen hallinnoijana", BioKympin toimitusjohtaja Mika Juvonen kertoo.
Hankkeissa ei saatu tuotettua kaupallisesti hyödynnettävää tuotetta, mutta toisen hankkeen lopussa havahduttiin kastiketehtaiden sivuvirran hyödyntämiseen soveltuvaan menetelmään. Tämä synnytti kolmannen hankkeen, jonka tavoitteena oli laajentaa biokaasulaitosten raaka-ainepohjaa sekä tuottaa uusia luomukelpoisia kierrätyslannoitteita kasvihuone-, puutarha- ja peltokäyttöön.
Neljännessä hankkeessa BioKymppi investoi luulannoitelaitokseen, jossa käsitellään mädätettyä kastiketehtaan sivuvirtana tullutta luujätettä 500 tonnia vuodessa.
Vuonna 2002 perustettu BioKymppi jalostaa orgaanisista jätteistä sähkö- ja lämpöenergiaa, lannoitteita ja ajoneuvokaasua. Tällä hetkellä yritys työllistää 9 henkilöä.
BioKymppi on saanut Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta vuosina 2016–2022 kolmeen tutkimus- ja kehittämishankkeeseensa rahoitusta kaiken kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa euroa eli 60 prosenttia hankkeiden kokonaisbudjetista. Investointihankkeen kokonaisbudjetti on noin 2 miljoonaa euroa, johon tukea on myönnetty 50 prosenttia (998 500 euroa).
Päivitetty: 24.10.2023