Navigointivalikko

Alueellista tietoa

  

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Levähavainnot edellisten viikkojen tasolla (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 33 runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Sastamalan Houhajärvessä, Virroilla Vähä Valkeajärvessä ja Tampereella Kaukajärvessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen normaalia vähemmän.

Lisäksi yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on viikon aikana kirjattu Järviwikiin Pälkäneveden Jouttesselältä ja Vanajaveden Kuhanselältä.

Vaikka levää on tällä hetkellä normaalia vähemmän, ovat levähavainnot yleisiä vielä loppukesästäkin.  Elo-syyskuussa leväkukintojen kasvua vauhdittivat järvien syyskierron seurauksena pintaan nousevat ravinteet. Pintavesien jäähtyessä vesimassat sekoittuvat ja se voi nostaa alempien vesikerrosten fosforia levien käyttöön.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa. 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki: