Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Viikonlopun sateet nostivat tulvavedet Lounais-Suomessa syksyn korkeimpiin lukemiin (Varsinais-Suomi ja Satakunta)

Viikonlopun runsaat sateet nostivat jokien ja järvien pinnat tämän vuoden ennätyslukemiin lounaisrannikon vesistöissä. Viikonlopun suurin sademäärä eli yhteensä 40-50 mm osui Turun länsipuoleiselle alueelle ja Vakka-Suomeen, mikä nosti alueen jokien virtaamat selvästi tämän syksyn ennätyslukemiin ja suunnilleen kerran kolmessa vuodessa tapahtuvan tulvahuipun tasolle. Tulvavesi nousi Lounais-Suomessa monin paikoin viljelysalueille, mutta merkittäviä kiinteistövahinkoja ei ELY-keskuksen tietojen mukaan kuitenkaan aiheutunut.

Tulvatilanteen jatko riippuu tämän viikon sateiden olomuodosta ja lämpötilasta

Osa viikonlopun sademäärästä jäi lumena maahan ja tulvatilanteen jatkokehitys lounaisrannikolla riippuu paljon siitä, missä olomuodossa tämän viikon sateet maahan tulevat. Nyt vedet ovat jo laskusuunnassa, mutta jos lähipäivien ennustetut sateet tulevat vetenä ja aiemmin tulleet lumet sulavat samalla pois, kääntyvät virtaamat taas nopeasti uudelleen nousuun.

Satakunnassa Kokemäenjoen virtaama nousi viikonloppuna yli 600 kuutioon sekunnissa, mikä on suurin virtaama moneen vuoteen. Kokemäenjoen vesistöalueen säännöstellyissä järvissä Pirkanmaalla on runsailla juoksutuksilla pidetty säännöstelyvaraa hyydetulvien ehkäisemiseksi tehtäviä talven jäädytysajoja varten. Vesistön säännöstelemättömissä latvajärvissä vedenkorkeudet ovat kuitenkin niin korkealla ja maaperä on niin vettynyttä, että Kokemäenjoen virtaamatilanne säilyy pitkälle suurena, vaikka sateet loppuisivatkin. Mitä pidemmälle talveen sateista johtuva tulvatilanne Kokemäenjoessa ja muissakin Satakunnan vesistöissä jatkuu, sitä todennäköisemmin joudutaan kamppailemaan myös tulevien pakkasten aiheuttamien hyydeongelmien kanssa.

Säkylän Pyhäjärven vedenkorkeus nousi myös viikonloppuna selvästi vuoden korkeimpaan lukemaansa, mutta on vielä noin 25 cm säännöstelyn ylärajan alapuolella. Loka-marraskuussa saatiin Pyhäjärven suurella juoksutuksella tehtyä tilaa Pyhäjärveen. Juoksutus Pyhäjärvestä tulee olemaan seuraavan kuukauden ajan huomattavasti ajankohdan keskiarvoa suurempi. Myös Salon seudun järvet Kiskonjoen vesistöalueella ovat olleet jo monta viikkoa erittäin korkeissa lukemissa, koska koko syksyn kokonaissademäärä on Kiskonjoen vesistöalueella ollut Lounais-Suomen suurin eli 300-400 mm lokakuun alun jälkeen, mikä on puolet koko vuoden keskimääräisestä sademäärästä.

Koska vedet ovat viilenneet Lounais-Suomen vesistöissä jäätymispisteen tuntumaan, seuraavan parin viikon sääolosuhteet ratkaisevat pitkälti sen, kuinka suuri hyydetulvariski tulevana talvena on.
 

Lisätietoja:

Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953


Alueellista tietoa