Navigointivalikko
M-Files Oy

M-Files Oy - Yksinkertainen visio toi moninkertaisen kasvun

M-Files Oy:n toimitusjohtaja Miika Mäkitalo tuli taloon vuonna 2010 ELY-hankkeen myötä. Yritys oli tuolloin jo 10 vuotta keskittynyt yksinomaan IT-alan osaamiseen. Kansainvälisen toiminnan kasvaessa nähtiin tarve panostaa enemmän liiketoimintaosaamiseen ja johtamismenetelmiin, mihin ELY-keskuksen kehittämisavustus toi ratkaisun.

Visiona tiedostojen helppo löytäminen, jakaminen ja seuraaminen

M-Files -dokumenttienhallintaohjelmisto syntyi yksinkertaisesta visiosta: yritysmaailmassa tiedostojen ja niiden eri versioiden löytäminen, jakaminen ja seuraaminen oli ongelma, johon oli puutteellisia sovelluksia, mutta jonka ratkaisemisesta oli saatavissa mitattavia etuja tuottavuuteen.

Nykyisin M-Files on ohjelmistotalo, joka tarjoaa tiedonhallintaan kokonaan uudenlaisen lähestymistavan. Perinteisesti tietoa on hallittu kansiopohjaisesti. M-Filesin ratkaisu lähestyy aihetta metatietojen avulla, jolloin tiedon sijainnilla ei ole enää merkitystä. Loppukäyttäjän tarpeet ovat tuotekehitystyön ytimessä, sillä vain se ratkaisee, onko järjestelmästä asiakkaalle hyötyä.

- M-Files ykkösversion tultua markkinoille vuonna 2005, kansainvälinen toiminta kasvoi nettisivujen kautta itsestään ja asiakkaita oli pian runsaasti Suomen ulkopuolella. Yhdysvaltoihin perustettiin tytäryhtiö 2009. Visio ohjasi tekemistä hyvin, mutta kasvava organisaatio ja kansainvälistyvä liiketoiminta alkoi edellyttää myös liiketoimintaosaamisen ja johtamismenetelmien kehittämistä.

Kasvuyritykselle rekrytoinnit ovat kynnyskysymys

ELY-keskuksen kehittämisavustuksen saadessaan M-Files työllisti hieman yli 30 henkeä. Vauhdilla kasvavassa yrityksessä rekrytointitarve oli kova. Yhtiössä tiedostettiin, että virherekrytoinnit tulevat kalliiksi; rahaa, aikaa ja mahdollisuuksia menetetään ja samalla yrityksen ilmapiiri voi muuttua. Myös johtamisosaamisen tuominen taloon on aina investointi. Hyvätkään strategiat, vuosisuunnitelmat ja johtamismallit eivät tuo välitöntä kassavirtaa.

Liikennevirastossa liikennejohtajana työskennellyt tuotantotalouden tohtori Miika Mäkitalo tunsi yhtiön entuudestaan ja oli aiemmin vastannut menestyksellä lähes sadan miljoonan euron vuosibudjetista ja suuresta IT-hankesalkusta. Hänet palkattiin ottamaan vastuu M-Filesin strategiasta ja sen toteuttamisesta sekä johtamaan rahoitusta, hallintoa, ja henkilöstöasioita.

- Kasvuvauhdissa on pysytty, toteaa Mäkitalo. Viime vuonna M-Files kasvoi peräti 76 %. Liikevaihto on ylittänyt 22 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 260, joista Suomessa 180, Yhdysvalloissa 75 ja Brittein saarilla 5.

Rohkeutta, menestyshaluja ja edelläkävijähenkeä riittää yhä

M-Filesin tähtäin on edelleen tulevaisuudessa. Visiona on muuttaa se, mitä maailma ajattelee tiedonhallinnasta. Tiedonhallinta mobiililaitteilla on tällä hetkellä alue, jossa edelläkävijyys ja osaaminen mitataan.

- On hieno saavutus, että kansainvälisillä ranking-listoilla monikansallinen informaatioteknologian tutkimus- ja konsultointiyritys Gartner sijoittaa M-Filesin jo maailman johtavien tiedonhallintayritysten joukkoon, sanoo Mäkitalo. Tällä hetkellä se, mitä voimme olla, on omissa käsissämme.

- Mitä parempia asiakkaiden kokemukset ovat, sitä paremmin meillä menee. Mäkitalo viittaa Nucleus Research'in viime vuonna tekemään case-raporttiin Yhdysvalloissa toimivan Booth & Associates insinööritoimistosta, jossa siirryttiin käyttämään M-Files tiedonhallintajärjestelmää. Raportin tulokset kertovat, että Boothilla vuotuinen ROI (Return on Investment) oli lähes 400% ja projektin payback period (aika, jona se maksoi itsensä takaisin) vain 4 kk.

 

- Vaikka IT-ala on tunnetusti keski-iältään nuorta, meillä keski-ikä on 36 - 38, eli toiminta ei ole enää teinien puuhastelua, naurahtavat Pohjoismaiden myynnistä ja palveluista vastaava johtaja Jussi Salmi (vas.) ja toimitusjohtaja Miika Mäkitalo. (Kuva: Janne Leuhtonen)

 


Alueellista tietoa


oikopolut

Päivitetty: 10.09.2015