Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

ELY-keskus aloittaa kaksivuorotyöläisille kohdistuvan työmatkaliikennekokeilun Ylä-Savossa (Pohjois-Savo)

Pohjois-Savon ELY-keskus on yhdessä Iisalmen kaupungin ja Vieremän kunnan kanssa hankkinut Iisalmi-Vieremä -yhteysvälille kokeiluna joukkoliikennekokonaisuuden parantamaan etenkin vuorotyöntekijöiden työmatkaliikennettä kyseisellä välillä. Liikenne on kaikille avointa Waltti-joukkoliikennettä ja vuorot käynnistyvät maanantaina 21.10.2019.

Kokeilun tavoitteena on parantaa alueen metalliyritysten saavutettavuutta

Nyt alkava liikennöinti mahdollistaa työssäkäynnin Iisalmesta Vieremän metalliklusterin kaksivuorotyöläisille nopeilla linja-autoyhteyksillä sekä aamu- että iltavuorojen osalta. Liikennettä hoitaa Linja-autoliike Y. Makkonen & Kumpp. ja se on kaikille avointa Waltti-joukkoliikennettä. Waltti-matkakortin voi ostaa Iisalmen matkahuollosta ja Waltti-nettikaupasta https://kauppa.waltti.fi. Kertalippuja saa bussista käteisellä tai maksukortilla.

Liikennöinti alkaa heti syysloman jälkeen maanantaina 21.10.2019. Liikennettä seurataan määräajoin ja mikäli matkustajien kiinnostus liikennettä kohtaan on riittävää, jatkuu kokeilu toukokuun loppuun 2021 saakka.

Kokeilun taustalla on jo muutaman vuoden ajan käytyä keskustelua alueen metalliyritysten saavutettavuusongelmista ja työvoimapulasta. Selvityksiä asian tiimoilta ovat tehneet sekä keskuskauppakamari että Pohjois-Savon maakuntaliitto. Iisalmi-Vieremä -yhteysväli valikoitui kokeilualueeksi parhaan potentiaalinsa takia. Pendelöintimäärät Iisalmesta Vieremän suuntaan ovat suuret ja yhteysväli sopivan lyhyt nopeaan liikennöintiin pienemmällä linja-autokalustolla.

Kyytiin keräily tapahtuu lähinnä kaupunkialueelta ja tehtaiden välittömästä läheisyydestä, muuten ajetaan ilman välipysähdyksiä nopeasti päätepysäkiltä toiselle.

Yksityisautoilun vähentäminen myös tavoitteena

- Yksityisautoilun ja autoletkojen vähentäminen Iisalmi-Vieremä -yhteysvälillä on myös yksi tämän kokeilun tavoitteista. Kohdeyritykset ovat lisäksi kertoneet, että työntekijöiden autoparkkien osalta alkaa jo olla tilaongelmia, joten nyt, jos koskaan kannattaa antaa joukkoliikenteelle mahdollisuus, toteaa joukkoliikenneasiantuntija Timo Ikonen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Vuoroilla pääsee ihan tehtaiden eteen aamuin illoin. Iisalmessa oman auton voi jättää vaikkapa lähtöpysäkin, Iisalmen ABC:n liityntäparkkiin ja hypätä siitä bussin kyytiin klo 4.45 tai 12.40 ja palata työvuoron jälkeen samaan paikkaan. Aamuyhteyden kyytiin toimitetaan myös aamun lehdet luettavaksi. Tarkemmat tiedot alkavista vuoroista pysäkkeineen lisätään ennen liikenteen aloitusta Matkahuollon reittihakupalveluun.

Lokakuun aikana kokeilun vuoroissa yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl 50 euron arvoista etua käytettäväksi kausikortin kauden lataukseen tai arvon lataukseen matkakortille. Voittajien yhteystiedot ilmoitetaan Iisalmen Matkahuoltoon, josta hyöty on lunastettavissa.

Säästäkää omia autojanne ja hypätkää työporukalla yhdessä kyytiin, kannustaa Timo Ikonen!

 

Lisätietoja:

Joukkoliikenneasiantuntija Timo Ikonen
p. 0295 016 024, timo.ikonen(at)ely-keskus.fi

 


Alueellista tietoa