Navigointivalikko
Ferroplan Oy

Ferroplan Oy - Perheyrityksen suunta autotallista Aasiaan

Ferroplan Oy on 1983 perustettu perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa laadustaan tunnettuja kappale- ja massatavaran kuljetinratkaisuja Orimattilassa. Yrittäjä Pentti Patosalmi teki alkuun metallituotteita autotallissaan. Kysynnän myötä yritys kasvoi ja 30-vuotisjuhlien aikaan valmistui ELY-keskuksen kehittämisavustuksella rakennettu laajennusosa, joka toi Ferroplanin tuotantohalliin kolmanneksen lisää kapasiteettia.

Kehittämisavustuksella joustavuutta ja tehoa

Ferroplanin suorituskykyisille, luotettaville ja käyttöturvallisille kuljettimille on avautunut markkinoita Kauko-Itää myöten. Kotimaassa henkilöstömäärä on jo lähes 50 ja Latviaan 2005 perustettu SIA Ferroplan -tytäryhtiö työllistää 6 henkeä.

Vuonna 2013 saatu kehittämisavustus toi välitöntä hyötyä toimintaan. Tuotantohallin kolmas laiva mahdollisti isompien kokoonpanotilojen myötä isommat kokonaisprojektit. Asiakaskunta laajeni ja projektityön päivittäin vaihtelevaan hienokuormitukseen saatiin joustoa. Myös työnjohdon toimistotilat voitiin siirtää samaan halliin.

Cleantech vie Ferroplania ulkomaille

Projektipohjaiseen toimintaan kuuluvat sekä ruuhkasesongit että suvantovaiheet. On mietittävä, mihin halutaan keskittyä. Kuljetinalalla kasvu tapahtuu nyt erityisesti Cleantech-liiketoiminnassa, missä on hyvät tukiverkostot. Ympäristöön keskittyminen nostettiin Ferroplanin strategiaan jo vuonna 2005. Sen jälkeen kansainvälistyminenkin kiihtyi.

- Toistaiseksi suurimman cleantechprojektimme toimitimme Vietnamiin. Kiinan markkinoille pyrimme vedenkäsittelyjärjestelmillä. Haasteena kehittyvissä maissa on niiden lainsäädäntö ja se, ettei lakien noudattamista vielä valvota tarpeeksi, sanoo Minna Patosalmi, monitaitoinen kauppatieteen maisteri, joka vastaa yrityksen markkinoinnista ja talouspuolesta.

Tammikuussa 2016 Minna on astumassa vetovastuuseen Ferroplanissa, Pentti-isän siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi. Innovointi ja johtaminen kuuluvat Minnan osaamisalueisiin ja hän haluaa keskittyä siihen jättäen teknisen osaamisen insinööreille.

Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja

- Jälleenmyyjien etsintä on pk-yritykselle iso satsaus, sanoo Minna Patosalmi. Se vaatii työ- ja matkatunteja sekä rahaa jo kauppojen valmisteluun. Joudumme miettimään, kuka maksaa palkkakulut. Onneksi viime vuosina kansainvälisen rahoituksen tarjonta on lisääntynyt, sillä nyt yritysten on päästävä nopeasti konkreettisiin toimiin. Orimattilassa käytännön neuvoja ja tukea on saatavilla Ladec Oy:ltä (Lahden Seudun Kehitys) ja nytkin meillä on myös Tekesin kanssa projekti menossa.

Pitkä yhteistyö ELY-keskuksen kanssa saa Patosalmelta vilpitöntä kiitosta. Ferroplan on saanut sieltä aina ystävällistä palvelua ja asiantuntemusta. Vuosien mittaan byrokratia on vähentynyt, hakemusprosessi käy helpommin ja ison organisaation nopeus päätöksenteossa on suorastaan hämmästyttävä.

30-vuotisen yrittäjätaipaleen kunniaksi perhekuvassa Ferroplanin yrittäjäperhe: Johanna Patosalmi, Minna Patosalmi, Mervi Patosalmi ja Pentti Patosalmi, joka juuri on saanut kuvassa näkyvän ansiomerkin. (Kuva: Pisara Photography)


Alueellista tietoa


oikopolut

Päivitetty: 10.09.2015