Hyppää sisältöön
Navigointivalikko
EU-rahoitus - Euroopan maaseuturahasto ingressi

Euroopan maaseuturahasto

Maaseudun kehittämistä rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto). Sen tavoitteena on kestävä kasvu, elinkeinojen kehittäminen ja elämänlaadun parantaminen maaseudulla. Maaseutuohjelman hyöty kohdentuu viljelijöille, maaseudun yrityksille ja maaseudun asukkaille sekä koko ympäristölle.

Maaseuturahaston varoja myönnetään Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman kautta. Ohjelmakaudella 2014-2020 on tarjolla reilut 8 miljardia euroa paremman maaseudun kehittämiseksi. Tukea voi hakea maaseudulla toimivien yritysten kehittämiseen ja muun muassa ympäristön tilaan, palveluihin ja viihtyisyyteen liittyviin kehittämishankkeisiin.

Ohjelman rahoituksen hyödyntämisessä neuvovat käytännössä kuntien maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueet, ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät, jotka myöntävät rahoitusta omien kehittämispainotustensa mukaisesti. Tuet maksetaan Maaseutuviraston kautta.

HUOM! Katso-tunnistautuminen poistui vuodenvaihteessa ja Katso-valtuutus poistuu vaiheittain vuoden 2020 aikana. Muutos koskee Ruokaviraston Hyrrä- ja Nekka-asiointipalveluja sekä Elintarvikeilmoitusten lomakepalvelua.

Uudella rahoituskaudella 2014 - 2020 muun muassa ilmastonmuutos, ympäristön tila, uudet teknologiat ja yhteiskunnalliset muutokset luovat uusia tarpeita – ja mahdollisuuksia maaseudun kehittämiselle.

Maaseutuohjelman tavoitteena on, että:

 1. osaaminen, tiedonvälitys, innovaatiot ja yhteistyö maaseudulla lisääntyvät,
 2. ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen ilmastonmuutokseen tehostuvat,
 3. luonnon monimuotoisuus lisääntyy, vesistöjen tila ja maatalouskäytössä olevan maaperän tila paranevat,
 4. maaseudun yritystoiminta monipuolistuu ja työllisyys, palvelut sekä vaikuttamisen mahdollisuudet paranevat,
 5. maataloustuotannon kilpailukyky vahvistuu,
 6. maaseutuyritykset vastaavat kuluttajien kysyntään tuottamalla laadukasta ruokaa ja parantamalla eläinten hyvinvointia.

Maaseudun yritys- ja hanketuet sekä maatiloille tarkoitetut investointi- ja aloitustuet voi nyt hakea sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelun kautta. HYRRÄ on internetissä toimiva em. tukien asiointiväylä, missä voi tehdä tuki- ja maksuhakemuksia sekä selata hakemustietoja. HYRRÄn kautta haetaan maataloustuotantosidonnaiset investointituet, nuorten viljelijöiden aloitustuet, maaseudun kehittämistuet, yleishyödylliset investointituet, maaseutuyritysten yritystuet ja elinkeinosuunnitelmat.

logo: Euroopan maatalousrahasto

Sisälletyt portletit

Alueellista tietoa


TIETOA ALUEELTA

Euroopan maaseuturahasto - Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa maaseudun kehittämistä ohjaa Pohjois-Savon maaseudun kehittämissuunnitelma 2014-2020 "Rajattomien mahdollisuuksien maaseutu 2020".

Maaseudun kehittämisen kuusi painopistettä ovat:

 1. perusmaatalous (maidontuotanto ja naudanlihantuotanto)
 2. erikoismaatalous (marjat, vihannekset, yrtit, erikoiskasvit ja luonnontuotteet)
 3. elintarvikejalostus
 4. metsäketju (puuntuotanto, bioenergia ja metsien tarjoamat ympäristöpalvelut)
 5. monipuolinen maaseutuyrittäjyys (maaseudun keskeiset toimialat)
 6. kestävä maaseudun aluerakenne

Alueellisen suunnitelman toimeenpanosta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus.

Lisäksi Pohjois-Savossa toimii kolme paikallista maaseudun kehittämisyhdistystä eli Leader-ryhmää:

Leader-ryhmät toteuttavat alueellaan kukin omaa maaseudun kehittämisstrategiaansa. Leader-ryhmät rahoittavat paikallisia kehittämishankkeita ja yritysten kehittämistoimia.

Pohjois-Savo on kokonaisuudessaan maaseutuohjelman toteutusaluetta lukuun ottamatta Kuopion ja Varkauden keskusta-alueita. Pohjois-Savon ELY-keskus ja Leader-ryhmät ovat rajanneet ne Kuopion ja Varkauden kanssa yhteisesti sopien maaseutuohjelman ulkopuolelle.

Ajankohtaista

Valintajaksot vuodelle 2020 ja alkuvuodelle 2021

Hanke- ja yritystukien haku on jatkuvaa. Pohjois-Savon ELY-keskukseen jätetyt tukihakemukset ratkaistaan valintajaksoittain alla olevan mukaisesti.

Yritystuet
1.-30.9.2020
1.-31.10.2020
1.-30.11.2020
1.12.2020-31.1.2021

Yritysryhmähankkeisiin sovelletaan yritystukien valintajaksoja (asetus 1174/2014 2 § 1. mom. 9. kohta).

Hanketuet
1.4.-30.9.2020
1.10.2020-22.1.2021

Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntövaltuus vuodelle 2020 hanke- ja yritystukiin on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Maatinki

Pohjois-Savon ELY-keskus järjestää kaksi kertaa vuodessa maaseutuohjelmaa käsittelevän kokouksen – Maatingin. Tilaisuus on avoin kaikille maaseudun toimijoille, keskeisille sidosryhmille ja maaseudun kehittämisestä kiinnostuneille. Tilaisuuksien tavoite on parantaa maaseudun toimijoiden yhteistyötä ja verkostoitumista sekä käsitellä maaseutuohjelman toimeenpanoa ja tavoitteiden toteutumista. Ota meihin yhteyttä, mikäli haluat mukaan Maatinkiin!

Maatingilla on nyt myös avoin Facebook -ryhmä nimeltä Maatinki - maaseudun kehittäjille Pohjois-Savossa. Liity mukaan ryhmään Maatinki (facebook.com)!

Lue lisää: