Hyppää sisältöön
Navigointivalikko
POP - Työmarkkinat

Työmarkkinat - Pohjois-Pohjanmaa

Korkea syntyvyys ja jatkuvasti kasvava nettosiirtolaisuus ovat taanneet Pohjois-Pohjanmaalle tasaisen väestönkasvun ja riittävän määrän työikäisiä jo vuosia. Väestöllisesti Pohjois-Pohjanmaan kasvu on jatkunut taantumasta huolimatta edellisten vuosien tasolla - nettolisäys on noin 3000 asukasta vuotta kohti.

Pohjois-Pohjanmaalla oli vuonna 2013 keskimäärin vajaa 25 000 työtöntä työnhakijaa kuukautta kohti. Vuoteen 2012 verrattuna tilanne paheni huomattavasti. Maakunnan työttömyysaste (%) oli joulukuussa 15,0 %, mikä on 2,4 prosenttiyksikköä yli kansallisen keskiarvon ja tällä toteumalla Pohjois-Pohjanmaan työttömyys oli ELY-alueiden kuudenneksi korkein. Myönteistä kuitenkin on, että työttömyyden suhteellisessa vuosikasvussa Pohjois-Pohjanmaa ei kuulu maamme kärkimaakuntien joukkoon. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä oli viime vuonna keskimäärin lähes 4200 per kuukausi.

Taantuman pitkittymisen heijastuminen työttömyyden kasvuun on nähtävissä eri puolilla maakuntaa ja kaikilla aloilla. Alueellisesti työllisyystilanne on vaikein Oulussa ja Oulun pohjoispuolen kunnissa – Oulun kehyskunnissa ja Oulun eteläpuolella tilanne on suhteellisesti hiukan parempi. On kuitenkin huomattava, että joulukuussa 2013 vain kymmenessä Pohjois-Pohjanmaan kunnassa (29:stä) työttömyysaste oli alle kansallisen keskiarvon.

Sisälletyt portletit

Alueellista tietoa