Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Aasianrunkojäärää tarkkaillaan Vantaalla pitkään (Uudenmaan ELY-keskus)

Vantaan Kuninkaanmäessä sijaitsevalla teollisuusalueella muutama viikko sitten tehty löytö - kaksi jalkakäytävällä ollutta aasianrunkojäärää – käynnisti pitkäkestoiset toimenpiteet. Alueella on kaksi puuta, joissa jäärä on varmuudella vieraillut. Sekä Eviran että ELY-keskuksen maaseutupuolen asiantuntijat kartoittavat parhaillaan lehtipuiden tilaa löydöspaikkojen ympäriltä.

- Edessä on mielenkiintoinen ja pitkä rupeama, luonnehti tilannetta Eviran kasvinterveysyksikön johtaja Hannu Kukkonen etsintöjen toisena päivänä.

 

 

 

Hyönteiset tekevät puuhun pienen viillon ja munivat sinne. Toukkavaihe puun sisällä kestää muutaman vuoden. Kun aikuinen runkojäärä poistuu puusta, puuhun jää merkiksi ulostuloaukko, joka on halkaisijaltaan noin 10 millimetriä ja täysin pyöreä. Vantaalla jäärät näyttivät mieltyneen ainakin koivuihin. Tarkastaja Paula Gustafsson Uudenmaan ELY-keskuksesta tarkkailee puunrunkoja kiikarilla.

 

 

 

 

 

 

Aasianrunkojäärä on vaarallinen lehtipuutuhooja, jolle kelpaavat miltei kaikki suomalaiset lehtipuut. Toukat tekevät puiden sisälle onkaloita, jotka kuihduttavat puun vähitellen. Ihmiselle aikuisesta jäärästä ei sen kookkaasta ja näyttävästä ulkonäöstä huolimatta ole haittaa. Ellei sitä satu huomaamaan maassa, sitä tuskin näkee lentelemässä: arvellaan, että se viihtyy Suomen ilmastossa parhaiten viheralueilla ja lehtimetsissä, puiden latvaosissa.

Evira epäilee nyt löytyneiden jäärien kehittyneen aikuisiksi kasvavassa suomalaisessa puussa. Ne ovat voineet tulla Suomeen esimerkiksi kiinalaisen puupakkausmateriaalin mukana: Lehtipuista rakennetaan aluspuita painavien esineiden, kuten rakennuskivien siirtämistä varten. Kivitavaraa saatetaan varastoida pitkiäkin aikoja, jolloin jääriä voi tulla puusta ulos ja ne leviävät lehtipuihin. Pakkausmateriaalina käytetyn puun pitää olla käsitelty siten, ettei siinä elä mitään. Mutta joskus käsittely voi epäonnistua, jolloin puun sisälle jää eläviä toukkia.


Ylitarkastaja Jari Poutanen Eviralta esittelee  aasianrunkojäärää.

 

 

 

 

 

 

Pitkäkestoinen urakka

Saastuneiden puiden ympäriltä hävitetään lähes kaikki lehtipuut sadan metrin säteeltä. Puut kaadetaan nopeassa tahdissa, viedään pois ja poltetaan. Jos niissä on toukkia, ne eivät ehdi kehittyä aikuisiksi. Alueelle ei saa istuttaa samoja puita, ennen kuin se on varmuudella jääristä puhdas.

Säteen ympärille muodostetaan kahden kilometrin puskurivyöhykealue, joka tarkastetaan joka vuosi. Toimenpiteet ovat Euroopan komission päätösten mukaisia.

- Puskurivyöhykettä on tarkkailtava vähintään neljä vuotta, Kukkonen kertoi.

Aasianrunkojäärän ei uskota aiheuttavan Suomen oloissa laajoja metsätuhoja, sillä se on hyönteinen, joka vaatii lisääntyäkseen valoa ja lämpöä. Mutta taloudellisia kustannuksia kertyy kyllä niin puiden kaatamisesta, poiskuljettamisesta kuin tuhoamisesta.

Aasianrunkojäärän löytyminen ei sinänsä ollut yllätys viranomaisille; niitä on löydetty Suomesta aiemminkin, mutta tällöin niiden ei tiedetä levinneen ympäristöön. Jääriä on löytynyt myös muista EU-maista.


Havainnoista yhteys Eviraan

Mikäli havaitset aikuisia runkojääriä tai puisessa pakkausmateriaalissa toukkakäytäviä, syöntipurua, toukkia tai runkojääriä, ilmoita havainnosta Eviraan. Myös puskurivyöhykkeeltä toivotaan havaintoa jäärien aiheuttamista ulostulorei'istä.

Ilmoitukset sähköpostilla kasvinterveys(at)evira

Alueen asukkaita on informoitu tilanteesta ja heitä on pyydetty seuraamaan Eviran internetsivuille laitettavia lisäohjeita.

 

Lisätietoja:

 

  • Aikuinen aasianrunkojäärä on noin 2,5 – 3,5 cm pitkä kovakuoriainen. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Sillä on ruumista pidemmät raidalliset tuntosarvet: Aasianrunkojäärä

 

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola


Alueellista tietoa