Navigeringsmeny

Maaseudun kehittäminen sv

Utveckling av landsbygden

Vårt mål är att hjälpa aktörer, invånare och företagare på landsbygden att göra landsbygden till en bättre plats att bo, leva och driva företag på. Vi beviljar stöd ur EU:s landsbygdsfond varje finansieringsperiod.

År 2023 inleddes en ny finansieringsperiod, vars stöd grundar sig på EU:s gemensamma jordbrukspolitik, för vilken förkortningen CAP (Common Agricultural Policy) används. Stöden beskrivs i CAP-planen, som jord- och skogsbruksministeriet har utarbetat tillsammans med intressentgrupperna.

Under den nya finansieringsperioden 2023–2027 kan man ansöka om bland annat:

  • investeringar i och utveckling av små företag på landsbygden
  • projekt som ökar näringarnas verksamhetsmöjligheter och landsbygdens livskraft
  • allmännyttiga investeringar
  • klimat- och miljöåtgärder
  • informationsförmedling och utbildning
  • bredbandsinvesteringar
  • jordbrukens investeringar och utveckling samt rådgivningstjänster

Vid varje NTM-central har vi utarbetat regionala utvecklingsplaner för landsbygden för finansieringsperioden 2023–2027.

Företags- och projektstöd för landsbygden

Ansökningarna om företags- och projektstöd för landsbygden för EU-finansieringsperioden 2023–2027 har öppnats.

Mer information till den som ansöker om stöd

Stödet söks elektroniskt via e-tjänsten Hyrrä (hyrra.ruokavirasto.fi).


Regional information


REGIONALA LÄNKAR

Maaseudun kehittäminen - Pohjois-Karjala

Rahoitusta maaseutuhankkeisiin ja yritystukiin voi saada suoraan ELY-keskuksesta  tai paikalliselta toimintaryhmältä. Elinkeinojen kehittämishankkeita, koulutus- ja tiedonvälityshankkeita sekä yleishyödyllisiä kehittämishankkeita voidaan toteuttaa paikallisina, alueellisina ja alueiden tai toimintaryhmien välisinä hankkeina. Mahdollisuuksia on useita ja hankerahoitusta on tarjolla monipuoliseen kehittämistoimintaan.

Maaseutuohjelman tukimuotoja ovat elinkeinolliset kehittämishankkeet, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet, yleishyödylliset kehittämis- ja investointihankkeet, toimintaryhmien koordinaatiohankkeet, toimintaryhmien kansainväliset hankkeet sekä mikroyritysten yrityskohtaiset tuet (investointi-, kehittämis- ja käynnistystuki).

Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma 2023-2027

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on laatinut maaseudun kehittämissuunnitelman vuosille 2023-2027. Suunnitelmaan on koottu keskeisimmät suuntaviivat Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämistoimista tuleville vuosille liittyen ruoantuotantoon ja maatalouteen, ympäristö- ja ilmastoasioihin sekä uudistuvaan maaseutuun.

Laatua ja tehokkuutta maaseutupalveluihin LEAN -valmennusten avulla

Pohjois-Karjalan ELY -keskuksen maaseutu- ja energiayksikkö on hyödyntänyt LEAN -valmennusmenetelmää tehostaakseen maaseutupalvelujen vaikuttavuutta. LEAN -toimintamallin pilotointi maaseutupalveluihin -hankkeeseen osallistui ELY-keskuksen maaseutupalveluissa toimivan henkilöstön lisäksi Pohjois-Karjalan YT-alueiden sekä lomituspalveluissa toimivaa henkilöstöä. Vuoden 2019 lopussa päättyvän kaksivuotisen hankkeen tavoitteena oli yhtenäistää maaseutupalveluihin liittyviä toimintamalleja sekä lisätä toiminnan vaikuttavuutta asiakkaiden suuntaan. TEM:in myöntämän erillismäärärahan avulla toteutetun kehittämishankkeen LEAN -valmennukset tuotti Sunprofile Oy.

Hankkeen alkuperäiset tavoitteet liittyivät suunnitteilla olleeseen maakuntauudistukseen, jonka myötä olisi syntynyt maakunnallinen viljelijäpalvelut -yksikkö. Tavoitteena oli, että palvelut toimisivat katkeamattomasti myös uudistuksen jälkeen. LEAN -hankkeen toimintaa jatkettiin maakuntauudistuksen kariutumisesta huolimatta, koska maaseutupalvelujen jatkuva kehittäminen nähtiin keskeisenä asiana asiakkaiden kannalta. Asiakas on LEAN -ajattelussa kaiken toiminnan keskiössä. Haetut tuet on saatava maksuun oikein ja ajallaan. Tavoitteena on, että maaseudun elinvoimaisuus kasvaa kannattavien yritysten avulla. LEAN kehittämishankkeessa tehty työ näyttäytyy asiakkaalle päin entistä sujuvampana palveluna.

LEAN -valmennusten aineistoja:

Pohjois-Karjalan maaseudun kehityksen ja tulevaisuuden luotain

Maaseutuluotain on vuonna 2017 Pohjois-Karjalassa kehitetty ja testattu työväline maaseudun tilan sekä kehityksen mittaamiseen. Luotaimen tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa Pohjois-Karjalan maaseudun kehityksen seurantaa, ennakointia sekä myös julkisuusprofiilia. Maaseutuluotaimessa on kyse rajatun vastaajaraadin antamasta arviosta Pohjois-Karjalan maaseudulle. Keskeisimmät tulokset mitä maaseutuluotaimella saavutetaan ovat kouluarvosana maaseudulle sekä näkemys siitä, mitkä ovat tärkeimmät kehityskohteet tulevina vuosina.

Maaseutuluotain -tutkimus toteutettiin myös vuosina 2019 ja 2021. Tutkimukset toteutti Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus yhdessä Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatian kanssa. 

Maaseutuluotaimen aineistoja:

Vuoden 2021 luotain:

Loppuraportti (pdf)

Diakooste (pdf)

Vuoden 2019 luotain:

Loppuraportti (pdf)

Ajankohtaiskatsaus (pdf)

Liite 1. Vastaajaryhmien vastaukset väittämiin (pdf)

Diakooste (pdf)

 

Vuoden 2017 luotain:

Loppuraportti (pdf)


 

Uppdaterad: 22.04.2024