Uutiset 2021

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Viljelijöiden on jälleen mahdollista saada neuvontaa tilansa kehittämisen tueksi​​​​​​​


​​​​​​​

Viljelijät voivat jälleen tilata EU:n maaseuturahastosta tuettuja neuvontakäyntejä. Järjestelmän avulla viljelijät saavat tilaneuvontaa edullisesti ja monipuolisesti tarpeidensa mukaan. Ruokavirasto ylläpitää sivuillaan neuvojarekisteriä, josta viljelijä voi vapaasti valita tarpeisiinsa sopivan neuvojan lähes 900 henkilön joukosta.

Neuvonnan tarkoituksena on auttaa viljelijöitä EU:n ympäristöön, eläinten hyvinvointiin ja hyvään maatalouteen liittyvien velvoitteiden saavuttamisessa. Koronapandemian aikana neuvontakäynti voidaan toteuttaa virtuaalisesti esimerkiksi videopuhelun avulla. Palvelu on neuvonnan tilaajalle hyvin edullista, sillä hänelle jää maksettavaksi vain arvolisävero, jonka voi vähentää verotuksessa.
 

Neuvontaa on tarjolla erittäin monipuolisesti eri tarpeisiin


​​​Neuvonnan aihealueet ovat lisääntyneet vuosien varrella ja niitä on jo runsaasti. Neuvontaa voi hakea esimerkiksi energiasuunnitelman laatimiseen, maatilan nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tai luomutuotannon aloittamiseen.

Neuvonta etenee käytännössä niin että viljelijän valitsema neuvoja tai neuvontaorganisaatio tekee asiasta ennakkoilmoituksen ELY-keskukseen. Neuvonnan jälkeen neuvoja lähettää maksuhakemuksen, jonka ELY-keskuksen maksajat käsittelevät ja lopulta asiasta tehdään maksupäätös.  

 

Viljelijät ovat löytäneet palvelun vuosi vuodelta paremmin
 

-    Neuvokorvauksen maksuhakemukset ovat viimeisen viiden vuoden aikana lisääntyneet tasaisesti. Vuonna 2015 Satakunnan ELY-keskukselle tehtiin 305 hakemusta ja viime vuonna luku oli jo 837. Palvelulle on siis selvästi kysyntää, ylitarkastaja Kaija Rajakallio kertoo.
​​​​​​​
Vuonna 2020 neuvokorvauksia maksettiin Satakunnassa yhteensä 788 tilalle. Eniten neuvontaa annettiin kilpailukyvyn parantamiseen, ympäristökorvauksen ehtoihin ja luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin.

-    Myös sukupolvenvaihdos, maatilan investoinnit ja tuotantoeläinten terveydenhoitosuunnitelmat olivat suosittuja satakuntalaisten tilallisten neuvonta-aiheita, Rajakallio lisää.

 

Palaute on ollut positiivista
​​​​​​​ 

Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2018 tilaaman arvion mukaan viljelijät kokevat saavansa neuvonnan avulla apua tilan pitämiseen ja kehittämiseen sekä konkreettisia vinkkejä yksittäisiin tilakohtaisiin kysymyksiin. Myös neuvontapalveluita tarjoava Eero Aaltonen pitää järjestelmää erittäin hyvänä ja tervetulleena.

-    Neuvontajärjestelmä on tullut asiakkaille tutuksi ja palaute on ollut positiivista. Palvelun avulla viljelijät pystyvät suunnittelemaan ja kehittämään tilansa toimintaa käytännössä maksutta. Itse olen erikoistunut maatilan nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Autan esimerkiksi investointien suunnittelussa ja sukupolvenvaihdokseen liittyvissä asioissa, Aaltonen kertoo.


EU-maaseuturahastosta rahoitettavat neuvonnat jatkuvat nykyisillä ehdoilla vielä vuosien 2021–22 ajan. Vuodesta 2021 lähtien maatila voi saada neuvontaa 15 000 euron edestä aikaisemman 10 000 euron sijaan. Vuosien 2014–2020 aikana annetut neuvonnat lasketaan mukaan tilakohtaiseen neuvontojen enimmäismäärään. Viljelijä näkee Vipu-palvelusta jäljellä olevan neuvontakorvauksen määrän oman maatilansa osalta valitsemalla Maatila-valikosta kohdan Neuvontakorvaus.
​​​​​​​

Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta