Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Tasavallan presidentin palkitsema Lojer vakuuttaa maailmalla laadukkailla sairaala- ja hoitotuotteillaan

Lojer Oy pokkasi tänä vuonna Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon 27.11. yhtenä kolmesta palkitusta yrityksestä. Muut palkitut yritykset ovat Harvia Oyj ja Supermetrics Oy.

Lojer Oy on Pohjoismaiden suurin sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja alan merkittävin kotimainen työllistäjä. Vuonna 1919 perustetun yhtiön tehtaat sijaitsevat Sastamalassa, Kempeleessä ja Hollolassa. Lojerin vuosien pitkäjänteinen myyntityö sekä laadukkaat, Suomessa valmistetut tuotteet ja ratkaisut, ovat tuottaneet hyvää tulosta. Tuotteista menee vientiin 60 %.

Yrityksen toimitusjohtaja Ville Laine kertoi palkinnon tunnelmista ja yrityksen viennin vaiheista. Mitkä ovat olleet Lojer Oy:n keinot kasvaa, kun kotimainen valmistus on arvovalinta?


​​​​​​​Lojer Oy:n Sastamalan henkilöstö vuonna 2019 valmistuneessa tehdaslaajennuksessa.

 

Mitä Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto merkitsee yrityksellesi ja sinulle itsellesi?

− Tämä on upea palkinto koko henkilöstömme pitkäjänteisestä työstä viedä osaamistamme maailmalle. Olin todella otettu, kun kuulin millaisen arviointiprosessin olimme käyneet läpi, ja siitä miten presidentti oli perehtynyt palkittuihin yrityksiin. Se tuntui erityisen hyvältä myös siksi, että tätä palkintoa ei voi hakea.

Millä tavalla Lojerin vientiponnistukset aikanaan aloitettiin?

− Yrityksen valmistamien kaivopumppujen vienti aloitettiin Norjaan 60-luvulla, ja seuraavaksi hypättiinkin jo 70-luvulla Afrikan markkinoille. Ensimmäiset sairaalakalusteet toimitettiin Neuvostoliittoon 70-luvun lopulla.

Mitä yllättävää tai haasteita viennin kasvattamisessa on ollut?

− Vientimaailma on täynnä lunastamattomia lupauksia. Kansainvälisillä messuilla tapaa valtavan määrän tuotteista kiinnostuneita jälleenmyyjiä, jotka haluavat yksinoikeutta tiettyyn maahan. Sähköpostiin satelee sadoittain ehdotuksia joka vuosi. Menestys on pitkälti kiinni siitä, että löytää itselle sopivat kumppanit, jotka ovat valmiita sitoutumaan pitkäjänteiseen yhteistyöhän. Kuka vain saa yhden kaupan, mutta peli ratkaistaan vasta ajan kanssa.

Miten kasvu alkoi?

− Merkkipaaluna nostan terveydenhuollon suurimmat messut Saksan Dusseldorfissa. Osallistuimme sinne ensimmäisen kerran 26 vuotta sitten, ja joka vuosi sen jälkeen aina tähän asti. Koronan takia messuja ei nyt marraskuussa pidetty. Suurin osa kansainvälisistä jakelijoista on saatu kelkkaamme juuri näiltä messuilta.

− Toinen iso viennin menestyspäätös oli edustajiston perustaminen Venäjälle 2009 ja myöhemmin yhtiön perustaminen 2015. Olemme kasvaneet naapurissa pikkutekijästä suurimmaksi sairaalakalusteiden maahantuojaksi. Satsasimme markkinoihin erityisesti Krimin kriisin aikoihin, kun moni länsiyhtiö vetäytyi markkinoilta. Tänä vuonna liikevaihtomme Venäjällä on kasvanut 17 %.

Oivalluksia matkan varrelta?

− Kun vienti rakennetaan jälleenmyyjien varaan, ovat henkilökemiat tärkeämpiä kuin sopimukset. Ollakseen kiinnostava, tulee päämiehen tarjota jakelijalle riittävä ansaintamahdollisuus. Meille oli tärkeää ymmärtää ja hyväksyä, että jälleenmyyjä saa tuotteesta enemmän kate-euroja kuin valmistaja ja kehittäjä.

Millaista apua olette saanut julkisilta toimijoilta ja minkälaista merkitystä sillä on ollut?

− Tässä Team Finland -video parin vuoden takaa https://www.youtube.com/watch?v=Px2vkYFX6hU Ihan toimivaa tekstiä edelleen :)

Miten yritysten palveluja tulisi edelleen kehittää?

− Ymmärrän, että erilaiset hakemukset on järkevää tehdä netissä. Lomakkeet ovat joskus niin vaikeaselkoisia, että olisi huomattavasti mieluisampaa asioida suoraan ihmisten kesken. Matkan varrella olemme asioineet monissa eri asioissa, ja saaneet aina hyvää palvelua. Viimeksi kun laajensimme Sastamalan tehdastamme.

Oletteko saaneet juuri sen avun, jota olette tarvinnut?

− Kyllä olemme. Mutta aina ei ehkä ole älytty kysyä apua, kun olisi voinut.

Mitä toivoisit ELY-keskukselta ja muilta julkisilta organisaatioilta tueksi?

− On erittäin tärkeää, että yritykset, ELY-keskukset ja muutkin julkiset organisaatiot ovat tuttuja toisilleen. Kehittämistarpeet tulevat usein eteen hyvin nopeasti, ja helpottaa ja nopeuttaa kun toimijat tuntevat toisensa jo valmiiksi: yritysten liiketoiminnan ja kilpailukyvyn perusteet sekä saatavilla olevat julkiset palvelut. Pidän esimerkiksi tärkeänä ELY-keskusten järjestämiä verkottumistilaisuuksia. Paikallistuntemus on tärkeää!

Tulevaisuuden suunnitelmat ja toiveet?

− Aiomme jatkaa maailmalla kasvamalla edelleenkin, ja erilaistuminen on avainsana. Tällä hetkellä tärkeä kehitysalueemme ovat antimikrobiset tuotteet, jotka pinnoiltaan tuhoavat mikrobeja 24/7. Keskiviikkona allekirjoitetaan Suomen Saudi-Arabian suurlähetystössä yhteistyösopimus, jossa suomalaisia hygieniaratkaisuja viedään yhdessä korkeakoulujen kanssa sikäläisille markkinoille. Sairaalahygieniaa parantavat osaltaan myös konepestävät sairaalasängyt, joita Lojer on vienyt maailmalle koronankin aikana. 
​​​​​​​       

Lojer Scandia SC440 tutkimus- ja hoitopöytä. Kuva: Lojer Oy.

Lojer Oy

  • Perustettu vuonna 1919
  • Henkilökuntaa 180
  • Liikevaihto 40 milj. euroa
  • Vientimaat 115 kpl
  • Tuotannosta vientiin 60 %
  • Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa

Kiitos Villelle haastattelusta ja hyvistä vinkeistä, sekä onnittelut merkittävästä tunnuksesta!

​​​​​​​
​​​​​​​Kuvassa vasemmalta toimitusjohtaja Ville Laine ja markkinointipäällikkö Martin Härmälä. Kuva: Susanna Lehto, Business Finland.

ELY-keskus kuuluu Team Finland -verkostoon, jonka organisaatiot pitävät tiivistä yhteyttä ja tarjoavat kansainvälistymiseen tukea koko palvelukentän laajuudelta. Olemme yhdessä yritysten kumppaneita kansainvälistymisen eri kehitysvaiheissa. Yhteistyö on ykkönen, kuten Villekin korosti.

Lisätietoa

Tiedote: https://www.businessfinland.fi/ajankohtaista/uutiset/tiedotteet/2020/tasavallan-presidentin-kansainvalistymispalkinnot-supermetricsille-harvialle-ja-lojerille

lojer.com

team-finland.fi

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekee Team Finland -johtoryhmä.

Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Verkosto tukee julkisrahoitteisilla palveluillaan yrityksiä kansainvälistymisessä, houkuttelee Suomeen investointeja ja rakentaa Suomi-kuvaa maailmalla. Tutustu Team Finlandiin ja sen palveluihin team-finland.fi.