Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Punainen liitu -liikenneturvallisuusesitys meni ihon alle (Kaakkois-Suomi)


 

Elokuvasalin täyttää iloinen puheensorina ja odottava tunnelma, kun kouvolalaiset lukion ensimmäisen luokan oppilaat asettuvat katsoman Punainen liitu -liikenneturvallisuuskampanjan esitystä 11.10.2017. Kun esitys on ohi, vaimeat niiskutuksen äänet rikkovat hiljaisuuden. Sanoma joka tarjoiltiin tositapahtumien ja poliisi- ja pelastushenkilöiden kertomana, meni ihon alle ja kosketti: "Siitä piti tulla normaali ilta…".

Punainen liitu -kampanjan tilaisuudet Kouvolassa 11. - 12.10.2017 olivat Kymenlaakson pelastuslaitoksen, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen, Liikenneturvan ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen järjestämät, ja suunnattu Kouvolan lukioiden ensimmäisen vuoden oppilaille ja Kaakkois-Suomen ammattioppilaitoksen opiskelijoille. Kohderyhmäksi valikoituivat sen ikäiset nuoret, jotka kuuluvat tilastojen mukana riskiryhmään.

Kampanjan esikuvana on englantilainen Safe Drive - Stay Alive -konsepti.  Punainen Liitu -tapahtuma koostuu kahdesta osasta. Tilaisuudessa vuorottelevat videotarina todellisesta liikenneonnettomuudesta ja eri ihmisten omakohtaiset kokemukset mieleenpainuvimmasta liikenneonnettomuudesta. Kokemuksiaan ovat kertomassa esimerkiksi pelastuslaitoksen, poliisin tai terveydenhuollon työntekijät tai onnettomuuteen joutunut nuori tai hänen omaisensa.

Voisiko tämä tapahtua minulle tai kaverille?

Esityksen jälkeen opettaja käsittelee luokkansa kanssa oppilaiden tuntemuksia kokemastaan. On havaittu, että erilaisten kampanjoiden ja liikenneturvallisuusesitysten tehoa pystytään parantamaan, kun nähtyä ja koettua käsitellään jälkikäteen pienemmissä ryhmissä. Keskeisenä ajatuksena on pohtia nähtyä ja koettua oman itsensä näkökulmasta; voisiko sama tapahtua minulle tai kaverille?

Esityksen sanomana on myös se, että arjen sankarit pitävät itsestään ja toisistaan huolta, ja uskaltavat myös sanoa ääneen, jos autokyydissä pelottaa nuoren kuskin käyttäessä kaasujalkaa turhan raskaasti. Näyttämisen halu ja nuoruuteen kuuluva uho voivat olla kohtalokas yhdistelmä liikenteessä.

Punainen liitu -kampanja haluaa herättää nuoret jopa shokeeraavalla tavalla pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistä  - syystäkin, sillä synkät onnettomuustilastot kertovat omaa tarinaansa nuorten liikenneonnettomuuksien määrästä. Liikenneturvasta kerrotaan, että 15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 12 prosenttia, mutta joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen.

Punainen liitu -kampanja jatkuu ensi vuonna Etelä-Kymenlaaksossa. Tavoitteena on, että keväällä esityksen pääsevät näkemään sekä Kotkan ja Haminan lukiolaiset että myös Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitoksen opiskelijat.

                 
                  Paloinsinööri Timo Kuossaari, Kymenlaakson pelastus-
                  laitos

                 
                  Paloinsinööri Juhani Carlson, Kymenlaakson pelastus-
                  laitos

                 
                  Ensihoitaja Mikko Kunnas, Kaakkois-Suomen pelastus-
                  laitos.

                
                 Vanhempi konstaapeli Janne Kyrönviita, Kaakkois-Suomen
                 poliisilaitos.
 

      
    Salillinen nuoria kuunteli hiirenhiljaa kun moottoripyöräonnettomuuden takia
    loppuelämäkseen pyörätuoliin joutunut Matti Marjamäki kertoi omaa tarinaansa.
    - Tein vuonna 2006 Punkalaitumella moottoripyörän selässä arviointivirheen
    kohtalokkain seurauksin. Matti lensi kuvassa näkyvään kukkapenkkiin, ja
    seurauksena oli selkäydinvaurio. Kypärä pelasti  miehen hengen.
    Matti toimii Liikenneturvan kouluttajana ja hän haluaa jakaa tarinansa
    nuorille, jotta kenenkään muun ei tarvitsisi enää vammautua kolarissa.




  Teksti: Minna Niukkanen
  Kuvat: Minna Niukkanen ja Sonja Lehtonen, ELY-keskus ja Ari Särkkä, Kymenlaakson 
  pelastuslaitos

 

 


Alueellista tietoa